Un proiect de lege elaborat de ultra-catolicii conservatori prevede o pedeapsa cu inchisoarea pentru cei ce apeleaza la fertilizarea in vitro (FIV)

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Ultra-catolicii polonezi au inaintat un proiect de lege prin care se prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru cei ce apeleaza la fertilizarea in vitro. Un proiect de lege elaborat de ultra-catolicii conservatori, prevazand o pedeapsa cu inchisoarea, in Polonia, pentru utilizarea fertilizarii in vitro (FIV), va fi analizat saptamana viitoare de catre parlamentul polonez – a declarat astazi presedintele acestuia, Bronislaw Komorowski.


Initiativa a unui grup de cetateni, proiectul "Contra in vitro” a adunat peste 160.000 de semnaturi in favoarea sa. Acest proiect propune ca "orice persoana ale carei actiuni duc la fertilizarea in vitro", sa fie pedepsita cu inchisoare de pana la 3 ani.

"Proiectul va produce, fara indoiala, tensiuni uriase", a spus Komorowski. “Contra in vito” trebuie sa fie examinat in cadrul urmatoarei sedinte, textul fiind depus la mijlocul lunii iunie pentru Parlament, care are trei luni ca timp de studiu.

Mai multe proiecte pe tema IFV, care in Polonia a scapat de orice reglementare juridica, sunt deja in parlament. Doua provin din partea partidului liberal Platforma Civica (PO) aflat la putere, unul din partea social-democratilor de stanga (SLD – de opozitie) si unul din partea conservatorilor Drept si Justitie (PiS – de opozitie).

Problema a dus la divizarea clasei politice, in acest timp puternica Biserica catolica Poloneza contribuind la dezbateri prin declaratii autoritare, condamnand fara drept de apel fertilizarea in vitro.

Episcopii polonezi au calificat “IFV ca fiind un avort rafinat", pentru ca aceasta metoda duce la "distrugerea unei mase mari de embrioni” cu ocazia fiecarei tentative. Un arhiepiscop, Henryk Hoser, a mers mai departe, acuzandu-i pe de adeptii IFV de "schizofrenie morala".

Dupa caderea comunismului in 1989, Biserica Catolica a obtinut interzicerea avortului, care se pedepseste in Polonia cu pana la 2 ani de inchisoare pentru cei care il practica, cu exceptia cazurilor de viol, incest sau malformatii ireversibile ale embrionului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.