IMAGINI DEOSEBITE: Ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Dunarii de Jos

Duminica, 27 septembrie 2009, in Catedrala din municipiul Galati a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunarii de Jos in rang de arhiepiscopie, conform Hotararii Sfantului Sinod.


Sarbatoarea a inceput cu Sfanta Liturghie oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, inconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al BOR, precum si de IPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfanta Liturghie a fost urmata de festivitatea solemna a ridicarii in rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunarii de Jos. La eveniment au participat autoritati centrale si locale, invitati din strainatate si foarte multi credinciosi.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Husilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si s-a facut cunoscut tuturor clericilor si credinciosilor inaltarea Episcopiei Dunarii de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunarii de Jos, precum si ridicarea Preasfintitului Parinte Casian in demnitatea de Arhiepiscop al Dunarii de Jos, care va purta titulatura inalt Preasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Dainuire multiseculara

in Tomosul patriarhal, citit cu prilejul acestui moment solemn, s-a aratat ca in Biserica noastra exista episcopii cu o dainuire multiseculara, care inca nu s-au bucurat deplin de aprecierea vechimii, precum si a contributiei lor indelungate la propasirea vietii bisericesti ortodoxe si a poporului nostru, prin ridicarea lor in ranguri bisericesti superioare. „Motivat de indatorirea ce Ne revine ca, spre folosul si binele Sfintei noastre Biserici, sa veghem la promovarea institutionala a unor episcopii cu existenta neintrerupta de sute de ani, la recunoasterea contributiei determinante a acestor vechi eparhii la pastrarea si intarirea unitatii interne a Bisericii Ortodoxe Romane si la intensificarea duhovniceasca a vietii bisericesti;

Cunoscand ca Episcopia Dunarii de Jos, infiintata la 17 noiembrie 1864, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sediul la Ismail apoi, din anul 1879, cu sediul la Galati, unde exista si in prezent, este continuatoarea istoricei Mitropolii a Proilaviei (1580-1828) cu activitate in Raiaua Brailei, care se extindea pana in Basarabia si Ucraina si care ocupa locul 55 intre eparhiile Patriarhiei Ecumenice, dar care, datorita istoriei zbuciumate din perioada razboaielor ruso-turce si a evenimentelor politico-istorice din epoca, a fost desfiintata la 7 iulie 1828;

Tinand seama ca intre ierarhii care au pastorit ca mitropoliti ori au vietuit in Mitropolia Proilaviei, s-au distins: Sfantul Ierarh Atanasie al III-lea, patriarhul Constantinopolului, traitor la Manastirea «Sfantul Ierarh Nicolae» din Galati vreme de 12 ani (1642-1654), sub ocrotirea domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, apoi Partenie (1668-1671) si Calinic (1743-1748), viitori patriarhi ai Constantinopolului, iar mai apoi, vrednici ierarhi ai Dunarii de Jos, intre care amintim pe: Melchisedec ?tefanescu, mai tarziu episcop la Roman, ilustru carturar si militant al recunoasterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885), Iosif Gheorghian, mai apoi mitropolit primat, si Pimen Georgescu, viitor mitropolit al Moldovei;

in lumina randuielilor canonice si pe temeiul statornicirilor bisericesti inscrise in art. 7 alin. (3) din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, care prevad ca: „episcopiile vechi pot deveni arhiepiscopii, pe baza unei motivatii temeinice“, in consultare cu Sinodul Permanent, in calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, am propus Sfantului Sinod ridicarea la rangul de arhiepiscopie a sase episcopii cu continuitate istorica seculara, intre care si Episcopia Dunarii de Jos“, se arata in Tomosul patriarhal.

IPS Casian a primit insemnele arhiepiscopale

Dupa citirea Tomosului, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oferit noului arhiepiscop mantia, engolpionul, crucea pectorala si carja arhiereasca, insemnele arhiepiscopale, precum si o cruce de binecuvantare, cu care IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a binecuvantat poporul.

Cu acest prilej, intaistatatorul Bisericii noastre a rostit un cuvant solemn prin care a evidentiat ca Eparhia Dunarii de Jos, in urma unei bogate, rodnice si indelungate activitati misionare si pastorale, a fost ridicata la rangul de arhiepiscopie. „Suntem deosebit de recunoscatori Prea Bunului si Milostivului Dumnezeu pentru ca aceasta eparhie este recunoscuta dupa vrednicia si harnicia ei“, a zis PF Daniel. De asemenea, Patriarhul Romaniei a subliniat ca inalt Preasfintitul Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos „are o putere extraordinara de a gandi Ortodoxia ca cea mai sfanta forta de unificare, de unire in cuget si simtiri, nu doar a poporului roman, ci si a tuturor popoarelor ortodoxe si a facut foarte mult pentru canonizarea unor sfinti de origine, alta decat romana, incat cu adevarat are vocatie de universalitate ortodoxa.“

„invatam sa-i cinstim pe sfinti, pe inaintasi si pe slujitori“

La finalul festivitatii solemne, ce a avut loc in Catedrala din Galati, IPS Casian a multumit Patriarhului Daniel ca a binecuvantat aceasta zi si exprimat recunostinta fata de toti cei prezenti, cler si credinciosi. „Sunt coplesti de uriasa responsabilitate in fata Domnului, a Bisericii noastre, a celor de ieri si de astazi, in armonioasa lucrare cu clerul si poporul crestin de la Dunarea de Jos, din judetele Galati si Braila. Asemenea Sfintilor Apostoli din corabia de odinioara plina de pesti adunati din ascultarea de Hristos si de sfaturile Sale, si noi, toti crestinii cei din corabia duhovniceasca a Dunarii de Jos, invatam sa-i cinstim pe sfinti, pe inaintasi si pe slujitori si cum sa respectam si sa evaluam zestrea lor spirituala, culturala, istorica si umana pe care ne-au transmis-o“, a spus IPS Casian.

in cea de a doua parte a zilei, Patriarhul Romaniei, impreuna cu alti ierarhi ai Sfantului Sinod, s-a aflat in Episcopia Tulcii, unde a oficiat slujba de sfintire a Bisericii cu hramul „Sfanta Treime“ din municipiul Tulcea, precum si ceremonia de proclamare locala a canonizarii Sfantului Ierarh Iachint de Vicina.

in numarul de maine, vom prezenta mai multe detalii legate de aceste evenimente.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.