Tinerii din China, fascinati de… Sfantul Stefan cel Mare

Tinerii din China, fascinati de… Sfantul Stefan cel Mare

Imediat ce filmul „?tefan cel Mare” a fost introdus in China – inca din anii 70 – el a inceput sa fie indragit de chinezi, si asa a ramas pana in zilele de astazi, ba chiar, mai nou, si in randul elevilor de liceu din aceasta tara.


Astfel, in urma cu cateva zile, Radio International al Chinei relata in programele sale de stiri, cum in data de 15 ianuarie 2010, Liceul "1 Octombrie" din Beijing (Pekin) a organizat cea de-a doua editie a „Zilei Romaniei", in acest an subiectul manifestarii fiind tocmai personalitatea Sfantului ?tefan cel Mare, elevii acestui liceu purtand discutii legate de marele voievod sfant al romanilor. Discutiile s-au extins, bineinteles, si asupra filmului cu acelasi nume, care i-a incantat pe chinezi prin reflectarea luptelor pe care acesta le-a condus infruntandu-i pe turci.

in aceeasi emisiune, postul de radio amintea unele discutii cu astfel de tineri, reflectand parerile lor prin cateva interviuri inregistrate:

Tinerii din China, fascinati de… Sfantul Stefan cel Mare

Tanarul licean Wang Xiotong: Cel mai atare am ramas impresionat de momentul in care ?tefan cel Mare a hotarat incendierea caselor, pentru ca invadatorii care vor veni aici sa nu mai gaseasca nimic. Interesant este ca un localnic nu vroia sa plece, dar sfatuit de ceilalti, intr-un final, a hotarat sa-si paraseasca si el casa. Desi la turnarea acestei pelicule din anii ‘70 s-a folosit o tehnologie dintre cele mai avansate la acea ora, in momentul de fata ea pare straveche. Eu cred insa ca in cazul unui film conteaza cel mai mult simbolistica si realitatea pe care o reflecta. Din acest fragment putem afla cum regizorul n-a subliniat orbeste (exagerat n.n.) eroismul poporului roman ci ne-a aratat ca in fata razboiului chiar si el mai ezita, numai ca, intr-un final a inteles ca interesele neamului sunt mai presus decat cele personale. Eu cred ca tocmai datorita realitatii pe care o reflecta acest film este indragit si dupa 30 ani.

©un articol KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Un alt tanar licean, Shin Han afirma: Ceea ce m-a impresionat pe mine este partea in care ?tefan cel Mare a refuzat categoric cererea irationala a trimisului Imperiului Otoman. Acest fragment ne-a dezvaluit curajul lui ?tefan cel Mare, cu care acesta s-a opus puternicului Imperiu Otoman, dar si dragostea acestuia fata de patria si natiunea sa. Nu ar fi ingaduit nimanui sa ii ofenseze. Din aceasta perspectiva ar trebui sa avem ce invata si noi.

Liceanul Gu Jia: M-a emotionat in mod deosebit fragmentul in care batranul cioban i-a oferit lui ?tefan cel Mare delicioasa branza pe care o facuse cu mana sa. Consider ca dialogul intre cioban si domnitor reflecta dragostea si respectul poporului pentru conducatorul sau, dar si iubirea domnitorului fata de popor.

Tinerii din China, fascinati de… Sfantul Stefan cel Mare

Wang Kyuan: intr-un fragment vedem cum in urma unui discurs scurt al lui ?tefan cel Mare, nobilii si dregatorii erau deja cuprinsi de indignare, declarandu-se gata de plecare pe campul de lupta. Cred ca ceea ce i-a facut sa se sacrifice a constat exact in conceptia despre stat si simtul responsabilitatii.

Zu Shilin: Ceea ce mi-a lasat mie o impresie adanca a fost discursul impunator al lui ?tefan cel Mare. Era un orator excelent si un mare lider. Iubea pacea si nu dorea razboi, decat in cazul in care tara sa si neamul se confruntau cu dusmanii. El a condus intregul popor in lupta, cu fermitate, impotriva dusmanului.

Ci Can: in ziua bataliei decisive, ?tefan cel Mare si-a schimbat rapid planul strategic. Am vazut cum a atras trupele otomane intr-o mlastina, acolo infrangandu-le printr-o ambuscada. Aceste detalii ne-au dezvaluit talentul sau militar deosebit.

Tinerii din China, fascinati de… Sfantul Stefan cel Mare

Shin Han: Pe langa curajul deosebit, cred ca ?tefan cel Mare dispunea si de multe alte calitati cum ar fi remarcabila capacitate de conducere. inaintea razboiului, pregatirile sub conducerea lui le-am vazut suficiente si sistematice, ceea ce a demonstrat capacitatile sale deosebite, un factor determinant al victoriei. Prin urmare, acest lucru i-a infrant pe dusmani, mult mai numerosi decat trupele lui, dezvaluindu-ne astfel talentul sau militar.

©un articol KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Cuhi Can: Eu cred ca ?tefan cel Mare dispunea de abilitati politice marete. De exemplu, el le-a scris de patru ori nobililor care fugisera din tara, invitandu-i sa se intoarca in patrie. Le-a promis amnistierea si posturile de functionari de stat, astfel incat acestia sa se alieze, crescand astfel rezistenta impotriva turcilor. Acest fragment reflecta sufletul marinimos al unui mare om politic.

Ming Chengyan: intr-un cuvant, ?tefan cel Mare este un remarcabil strateg, cu un excelent talent militar dar, totodata, si un erou al natiunii romane – incheia seria intervuirilor Radioul International al Chinei, in programul sau informativ.

©un articol KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.