publicat în: Arhivă

Unul dintre cei mai valorosi actori romani, calugar langa Frasinei

"Unul dintre cei mai importanti actori pe care i-au avut scena si filmul romanesc a schimbat la inceputul anilor ‘90 costumele fastuoase de la teatru pe umila haina monahala.

Numele sau pe cand se afla in lume era Dragos Paslaru.

Astazi este parintele Valerian."


Asa incepe un articol semnat Gabriela Lupu, publicat in paginile Romania Libera, astazi 7 aprilie 2010.

"Dragos Paslaru traieste de ani de zile retras, in post si rugaciune, intr-un schit de pe Muntele Capatanii (varianta romaneasca a Muntelui Golgota) de pe langa Manastirea Frasinei, care tine de Arhiepiscopia Ramnicului.

(…)

in acest loc si-a gasit „vocatia" Dragos Paslaru. Povestea transformarii sale spirituale este pe cat de spectaculoasa, pe atat de dramatica. Actorul era in 1990 unul dintre cei mai virulenti intelectuali anticomunisti. A fost una dintre vocile cele mai sonore ale Pietei Universitatii, participand la mitingul-maraton de acolo si la toate conferintele si adunarile Aliantei Civice. Singura televiziune care exista la vremea aceea, TVR, numita retoric „televiziunea romana libera", era, de fapt, vocea puterii. Dragos Paslaru, ca, de altfel, toate personalitatile care participau pe atunci la mitingurile din Piata Universitatii, era in mod sistematic demonizat la televizor. Profitand de lipsa de informare a telespectatorilor, s-a spus ca actorul Dragos Paslaru este legionar, aratandu-se chiar fotografii cu el in uniforma Garzii de Fier. Numai ca imaginile cu pricina erau din filmul „Drumet in calea lupilor", in care actorul il interpretase pe Horia Sima. Printr-o diversiune de tip stalinist, omul Dragos Paslaru a fost „lipit" de personajul pe care il jucase.

Bagat in coma de mineri…

Veniti pe 13 iunie 1990 la Bucuresti pentru a „planta panselute" in Piata Universitatii, minerii l-au recunoscut pe Dragos Paslaru si l-au batut cu bestialitate. Actorul a fost dus in coma la spital, aflandu-se vreme de cateva zile intre viata si moarte. La putina vreme dupa ce s-a refacut, el a decis sa paraseasca lumea si sa imbrace haina monahala. La Manastirea Frasinei a devenit ucenicul unuia dintre cei mai „daruiti" duhovnici pe care i-a avut Biserica noastra, parintele Ghelasie."


Integral
, articolul poate fi citit aici:

©redactare Teo-Christian