Ultimele Grafice si Rapoarte, Analiza evolutiei virusului gripei (porcine) AH1N1 pana in prezent si… PANICA MEDIATICA

O analiza si prezentare a mai multor date oficiale (organizatia Mondiala a Sanatatii), intr-o prezentare Lacasuri Ortodoxe, pentru o cunoastere reala a situatiei si evitarea "virusului" panicii mediatice.


Graficul cazurilor de gripa "porcina" (AH1N1) in 2009, pana in luna iulie:

(click pe grafic, pentru marire)

Intrucat graficul de mai sus nu a fost actualizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, prezentam mai jos un tabel cu situatia raportata de catre aceeasi Organizatie, oficial, (cazuri, decese) pana la data de 1 noiembrie 2009:

Astfel, de la o crestere a numarului de noi cazuri, de aproximativ 50.000/luna (vezi luna iunie), s-a ajuns la o medie de aproximativ 100.000/luna in ultimele 4 luni (conf. tabelului).

Situatia saptamanala a serviciilor de asistenta medicala, ca urmare a reclamarii unor cazuri de boli respiratorii acute

Click aici (grafic cu derulare automata)

Evolutia saptamanala a virusului AH1N1 pe regiuni.

Click aici (grafic cu derulare automata):

Situatia mortalitatii pe glob, datorata virusului AH1N1 (sau actiunii acestuia, pe fondul unor probleme deja existente in organism – dupa cum sustin unii medici)

(click pe grafic pentru marire)

Datele de mai sus sunt datele oficiale, raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pana la data de 1 noiembrie 2009, fiind cumulate si prelucrate tehnic . Pentru o informare corecta!


ALTE INFORMATII:

Gripa de tip A(H1N1) numita si gripa porcina, gripa mexicana, sau gripa Nord-Americana a izbucnit in Mexic in luna aprilie 2009 si s-a raspandit in intreaga lume. De remarcat ca numarul cazurilor de deces inregistrate pana in prezent este de aproximativ 5.700, la nivelul intregii lumi. Informativ (desi numarul deceselor cauzate de gripa nu este un numar obisnuit cuantificabil, datorita mai multor factori asociati acesteia) numarul deceselor inregistrate doar in SUA in fiecare an, prin actiunea unui virus gripal obisnuit, este cuprins intre 30.000 – 40.000.

Analizele facute pana acum sugereaza ca avem de-a face cu un virus moderat, care nu este atat de agresiv precum H5N1, tulpina de gripa aviara care i-a ingrijorat pe oamenii de stiinta in ultimul deceniu. Pandemia de gripa tip A(H1N1) din 2009 a ajuns cea mai mediatizata epidemie de gripa din istorie. Desi este vorba de o boala gripala usoara si cu o mortalitate relativ scazuta, alaturi de informatiile si indrumarile de educatie sanitara benefice, Mass Media a declansat si o panica globala, cu rezultate nefaste.

Efectele nefaste ale panicii de provenienta mediatica

Impactul panicii de provenienta mediatica a fost destructiv pentru economia mexicana (locul in care s-a declansat epidemia). Turismul mexican, unul dintre principalele surse de venit a scazut cu 80 %. De asemenea turismul spre Statele Unite a scazut cu peste 50 % si spre Canada, cu peste 40 %. ?i turismul european a avut de suferit dar o apreciere cantitativa este dificila datorita suprapunerii peste criza economica.

Oficialitatile egiptene au folosit ocazia pentru a se lepada de porci – principala sursa de carne a minoritatii crestine-copte eradicand total populatia porcina a coptilor, circa 250 000 de capete, fara a plati despagubiri.

Conform unor surse, unii parinti din Marea Britanie au organizat asa-numite „petreceri de gripa porcina”, unde isi duceau copiii in apropierea persoanelor afectate de gripa porcina in speranta ca copiii vor fi infectati de gripa inainte ca virusul sa sufere o mutatie intr-unul mai periculos, actiune considerata foarte riscanta de autoritatile sanitare britanice.

Deoarece principalul vector de raspandire a bolii este avionul, aeroporturile din lume au fost dotate cu puncte/cabinete medicale de detectare a gripei, bazate pe declaratia voluntara a pasagerului asupra unei presupuse simptomatologii. Criterii mai obiective, pe baza de tehnologia camerelor infra-rosii (engleza IR-Infrared Cameras Technology) au fost introduse in aeroporturile isaeliene. Este vorba de o camera video (conceputa de OPGAL Optronic Ind. din Karmiel, Israel), sensibila la razele de caldura (infra-rosii) si care alerteaza la trecerea pasagerilor cu temperatura fetei de peste 340C – temperatura normala a fetei omului sanatos – indicand in direct pe pasagerii febrili.

Surse:

– Date oficiale Organizatia Mondiala a Sanatatii

– Garten RJ, Davis CT, Russell CA, et al. Antigenic and genetic characteristics of swine-origin 2009 A(H1N1) influenza viruses circulating in humans. Science 2009;325:197-201

– wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.