publicat în: Arhivă

Iranul ameninta cu boicotarea Jocurile Olimpice din Londra 2012, din cauza logo-ului rasist

Iranul ameninta sa boicoteze Jocurile Olimpice din Londra – 2012, deoarece, sustine acesta, logo-ul oficial al Jocurilor seamana cu cuvantul "Sion", care este un termen biblic pentru Ierusalim.

Bahram Afsharzadeh, secretarul-general al Comitetului National Olimpic Iranian, spune ca a trimis o scrisoare presedintelui CIO, Jacques Rogge, prin care acesta condamna logo-ul, ca fiind "rasist", si invita alte tari musulmane sa se alature acestui protest.


Logo-ul a fost lansat in urma cu 4 ani.

Daca cititi pe verticala, si nu pe orizontala, vedeti un pentagon neregulat care seamana cu litera "I", si atunci va imaginati un "Zion" din logo. De asemenea, daca ati citi in sens invers acelor de ceasornic, incepand din partea de jos-stanga, veti vedea un "Izzo", care poate atrage plangeri privind drepturile de autor din partea Jay-Z si strigate de protest din partea fanilor Ohio State.

"Nu exista nicio indoiala ca problema unei astfel de neglijente din partea dvs. ar putea afecta prezenta unor tari la Jocurile Olimpice din 2012, in special a Iranului, care ramane angajat fata de valori si principii”, a declarat Afsharzadeh in scrisoarea catre Rogge.

IOC a respins plangerea. Cererea Iranului catre CIO, motivata de angajamentul fata de valorile sportive si principii, este ridicola. Iranul este aceeasi natiune care a refuzat sa isi trimita sportivii pentru a concura impotriva israelienilor in ultimele trei decenii. Se plang de logo si de absolut orice, dar se opresc la o falsa pietate.

"Raspunsul nostru este urmatorul: Logou-ul Jocurilor Olimpice din Londra 2012 reprezinta cifra 2012, si nimic altceva", a declarat purtatorul de cuvant.