Italienii pregatesc… Holyween, o alternativa crestina la Halloween

Lacasuri Ortodoxe: din Roma

Italienii pregatesc… Holyween, o alternativa crestina la Halloween

in loc de sculptura in dovleci si de pregatiri de costume, mai multi tineri catolici italieni se pregatesc sa celebreze Holyween, o alternativa catolica la festivalul pagan de Halloween.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


in data de 31 octombrie 2010, in loc sa se imbrace in costume de zombie sau de fantome, tinerii credinciosi din 30 de orase italiene au hotarat sa afiseze imagini de sfinti, in ferestre si balcoane, pentru a sarbatori ajunul Tuturor Sfintilor (1 noiembrie).
"Nu suntem impotriva Halloween-ului, vrem doar sa sarbatorim sarbatoarea Tuturor Sfintilor si sa o impartasim cu alti tineri", a declarat pentru AFP Bidinosti Sara, un student de 23 de ani, ca parte a "Strajerilor Diminetii", grupul din spatele initiativei.

De Halloween "vom afisa imagini ale sfintilor in fata bisericilor si ne vom aduna in strada(…). Anul trecut ne-am amuzat si oamenii au fost foarte curiosi sa vada ce facem”, spune aceasta.

Francesco Parise, un membru al Asociatiei Papa Boys, care ia parte la aceasta initiativa, este si mai transant: "sunt total impotriva Halloween-ului cu schelete si dovleci”. "Aceasta este o oportunitate perfecta pentru copii sa se uneasca impotriva Halloween-ului", a declarat el pentru AFP.

Din Torino (nord) si pana in Palermo (sud), participantii la Holyween pregatesc, de asemenea, prajiturele botezate "Oasele mortilor”, o specialitate de sezon, cu migdale, nuci, vanilie sau ciocolata, in variatii regionale.

"Halloween-ul nu face parte din identitatea noastra", spune si primarul Calalzo di Cadore, indignat, de undeva de langa Venetia (nord), citat de mass-media. in loc de Halloween, orasul va oferi un "maraton gastronomic" in jurul specialitatilor locale.

"Noi ne inspiram din traditiile celtice, sa lasam mancarea pe masa, in semn de bun venit pentru cei morti care ne viziteaza casele", a mai spus acesta.
Halloween-ul, care vine chiar de la expresia "All Hallows Even" (seara Tuturor Sfintilor), este celebrat in ajunul sarbatorii Tuturor Sfintilor. Halloween-ul are origini pagane si este uneori asociat cu o sarbatoare celtica veche, care se presupune ca indeparta spiritele rele.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 41/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.