(VIDEO) Lansarea “Kandahar” – Filmul unei Rusii cu o Ortodoxie invingatoare. Reactii din partea musulmanilor…

Filmele despre Afganistan divizeaza popoarele din Federatia Rusa, in loc sa le apropie

Un nou film bazat pe povestea adevarata a unui grup de cetateni ai Federatiei Ruse al caror avion s-a prabusit in Afganistan, cu 15 ani in urma, si care au petrecut 378 de zile ca prizonieri ai talibanilor, ar fi putut fi o mare oportunitate "pentru a demonstra fratenitatea popoarelor din Rusia", afirma liderii musulmani, intr-o declaratie.


(VIDEO) A fost lansat "Kandahar" – Filmul unei Rusii cu o Ortodoxie invingatore. Reactii din partea musulmanilor…

Numai ca, din contra, ele continua sa fie divizate, atata timp cat regizorul a ales sa rescrie istoria, inlocuind tatarii si alti eroi non-rusi din timpul venimentelor reale, cu personaje pur etnice rusesti si crestin – ortodoxe, schimband chiar si numele companiei aeriene pentru ca totul sa devina “mai rusesc” – continua sa aprecize liderii musulmani.

Din acest motiv, musulmanii sugereaza ca este nevoie ca regizorii islamisti sa-si produca propriile filme pentru publicul musulman, desi acest pas poate duce la o scindare mai mare a societatii, dupa criterii etnice, musulmani si non-usulmani, in Federatia Rusa, cu exceptia cazului in care regizorii rusi vor renunta la abordarea lor curenta nationalista.

Saptamana trecuta, chiar inainte de lansarea filmului "Kandahar", Fatykh Farifullin, seful kazyat-ului Tyumen, a declarat ca, reclamele de televiziune care prezentau filmul l-au deranjat, intrucat ii "creau impresia ca singurul scop al regizorilor filmului "Kandahar" a fost doar exacerbarea atitudini anti-musulmane in societate (islamnews.ru).

Regizorul filmului arata in aceste reclame, continua Farifullin, cum talibanii au incercat sa ii forteze pe prizonieri sa accepte Islamul. Nu a fost cazul, a spus acesta. Ca dovada, el a amintit ca Vladimir Sharpatov, care a fost comandantul zborului, si care a fost numit Erou al Rusiei pentru curajul sau, nu a spus niciodata ca astfel de lucruri s-ar fi intamplat.

(VIDEO) A fost lansat "Kandahar" – Filmul unei Rusii cu o Ortodoxie invingatore. Reactii din partea musulmanilor…

Sharpatov mi-a spus, a continuat Farifullin, ca talibanii propusesera ca membrii echipajului sa devina musulmani si sa ramana in Afganistan, dar radicalii afgani nu au folosit niciodata forta. "Mai mult, unii membri ai echipajului au fost tatari, si nu era necesar sa-i forteze [sa devina musulmani], deoarece acestia erau deja".

Printre tatari, in echipajul aeronavei prabusite, a spus Sharpatov, era un inginer, Askhat Abbyazov. Dar, in versiunea de prezentare a evenimentelor din film, "un membru al talibanilor" raneste, nu pe musulmanul Abbyazov, "ci pe un inventat erou ortodox", care in film declara ca a fost "botezat" si ca [un luptator Taliban] i-a smuls “crucea sa”.

Farifullin sustine ca "cineastii ar fi avut o sansa frumoasa in exemplul membrilor echipajului multi-national, de a-si demonstra faptele eroice, fratietatea intre popoarele Rusiei. in loc de aceasta, totul s-a redus la un banala calomniere a Islamului si la o inaltare a Ortodoxiei".

Cel putin, continua liderul musulman, asa rezulta din traillerele de prezentare a filmului, dar, adauga Farifullin, "sa speram ca imaginea in sine nu va fi atat de unilaterala".

(VIDEO) A fost lansat "Kandahar" – Filmul unei Rusii cu o Ortodoxie invingatore. Reactii din partea musulmanilor…

Din pacate, acum ca filmul este lansat si ruleaza pe ecrane, casele de bilete fiind asaltate in Rusia, scria comentatorul musulman Ibragim Bekov in aceasta saptamana, deja si-a incasat sumele in avans. Sharpatov insusi, de etnie mari, este prezentat ca fiind rus, si Gazinur Khayrullin si alti rusi apar, la fel de bine, decorati pentru eroismul lor (www.islamnews.ru).

Cauzele acestui fenomen sunt, din pacate, evidente, spune Bekov. "Filmul este unul dintre cele mai importante instrumente ideologice si cel mai important mijloc de a castiga bani". Astfel, multe persoane doresc sa se foloseasca de filme pentru a transmite un mesaj, iar ele stiu ca "rusii vor sa vizioneze filme despre rusi, tatarii despre tatari si georgienii despre georgieni".

(VIDEO) A fost lansat "Kandahar" – Filmul unei Rusii cu o Ortodoxie invingatore. Reactii din partea musulmanilor…

"Nu veti avea mai multi telespectatori in Rusia, la un film in care eroii sunt de nationalitate mari sau tatara", continua el, "iar un director care intelege cum stau lucrurile va trebui sa se ocupe de asta". Dar, in acest caz, a fost o exagerare, fiindca odata cu filmul lui, [regizorul] Andrey Kavun a vanat mai multi iepuri odata, ideologic, financiar si religios, cu un singur foc".

Kavun a fost in stare sa atace Islamul, prin prezentarea talibanilor ca fiind singurii musulmani existenti si, in acelasi timp, lauda Ortodoxia si rusii, sugerand ca au fost singurii pe care ii alergau talibanii, astfel asigurandu-se ca filmul va castiga un public larg in randul telespectatorilor de etnie rusa, crestin-ortodocsi.

O astfel de abordare in mod clar ii ofenseaza pe numerosi tatari si musulmani, sustine Bekov, dar acest lucru nu este o atat de mare "nenorocire" pentru sustinatorii filmului, ei avand garantia succesului. Mai mult decat atat, dupa ce au vazut un film descris ca fiind "bazat pe evenimente reale", multi rusi vor merge acasa, fara sa puna ceva la indoiala din acest tablou.

Musulmani si tatarii nu se vor infuria pe aceasta tema, afirma Bekov, dar ar trebui s-o faca. Multora din comunitatea islamica a Rusiei nu le place cum musulmanii sunt portretizati sau chiar exclusi din rolurile pozitive. Numai ca, in acelasi timp, ei se opun datorita Coranului sa faca filme, pentru ca aceasta inseamna sa faci copii ale “chipurilor umane”.

Insa, daca musulmanii vor sa contracareze imaginea negativa aruncata asupra Islamului sau sa evite ca personajele pozitive musulmane sa fie excluse de catre regizorii rusi din propriile filme, atunci ei trebuie sa se implice in producerea de filme, prezentand punctul lor de vedere, oricum si asa dificil, datorita publicului redus ca numar.

©un articol: KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Dupa o analiza de Paul Gable / Georgian Daily – independent voice

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.