Musulmanii rusi cheama la boicotarea Valentine’s Day

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Musulmanii rusi cheama la boicotarea Valentine’s Day

Un consiliu de conducere al liderilor musulmani din regiunea Nijni Novgorod, din Rusia (la 440 km est de Moscova), i-a chemat printr-o scrisoare emisa miercuri, 10 februarie 2010, pe credinciosi, sa boicoteze Valentine’s Day, informeaza uk.news, citand AFP.


Musulmanii rusi cheama la boicotarea Valentine’s Day

"Facem apel la toti credinciosii si oamenii rezonabili, sa refuze celebrarea acestei sarbatori care contravine nu doar normelor Islamului ci si moralitatii umane", se mai afirma in declaratie.

Acest festival este unul "al permisivitatii, imoralitatii si nihilismului universal", sustine declaratia.

Cu toate ca credinciosii rusi au si alta varianta de sarbatorire a Iubirii – prin “Ziua Familiei, a dragostei si loialitatii” (8 iulie), lansata in 2008 de sotia presedintelui Dmitri Medvedev, Svetlana Medvedeva, in vederea consolidarii traditiilor ortodoxe, Valentine’s Day s-a impus si in Rusia.

O situatie relativ asemanatoare se petrece in Romania, unde exista “concurenta acerba” intre Dragobete si Valentine’s Day, ca « zile ale indragostitilor ». Sarbatoarea occidentala este sustinuta puternic de micii comercianti si de reclame mass-media, prin vinderea obiectelor in forma de inima, dedicatii muzicale, concursuri, emisiuni etc. in Rusia, restaurantele ofera meniuri speciale cu aceasta ocazie.

Musulmanii rusi cheama la boicotarea Valentine’s Day

Originile sarbatorii Valentine’s Day par a fi din Roma antica, legate de Lupercalia – la 15 februarie. Sarbatoarea pagana se referea la zeii Lupercus si Faunus, impreuna cu fondatorii Romei, Romulus si Remus.

Sarbatoarea a capatat conotatii legate de logodna si manifestarea iubirii dintre barbat si femeie. in acest sens, pe fondul Lupercaliilor, s-a tesut povestea preotului Valentin, care a aparat dreptul soldatilor de a se casatori, in timpul imparatului Claudiu. De aceea, el ar fi fost martirizat la 14 februarie.

Sarbatoarea si-a schimbat numele dupa cel al preotului, pare sa fie versiunea celor ce se bucura de « Ziua indragostitilor ».

©autor ALEX_Daniel Rotariu / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.