(EDIFICARI… pe larg) Relatia SUA – Pakistan, in urma uciderii lui Ben Laden. Parteneri de ultima ora…

John Kerry si Yousaf Gilani 16 mai 2011Lacasuri Ortodoxe: din Islamabad, Pakistan

Senatorul US John Kerry si primul-ministru pakistanez Yousuf Raza Gilani au declarat astazi la Islamabad ca cei doi aliati doresc sa reduca factorul de criza rezultat in urma raidului SUA care l-a eliminat pe Osama bin Laden, in sensul “restabilirii increderii reciproce”.

Ei au promis, de asemenea, ca cele doua tari vor lucra de acum “impreuna” in actiunile de “prima importanta” din Pakistan.

“Suntem parteneri strategici cu un inamic comun”, a spus presedintele influent Democrat al Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului U. S., amintind sustinerea din partea lui Barack Obama, printr-o vizita care ar trebui sa “renasca increderea”.

Rubrica, articol, trad. si interpretare KSLCatalin

Ca atare, el a asigurat ca secretarul de stat Hillary Clinton va anunta “in curand” o vizita la Islamabad.

Kerry a transmis acest mesaj mai intai sefului omnipotent al armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Kayani, odata cu sosirea sa la Islamabad in noaptea de duminica, iar mai apoi, astazi, luni 16 mai 2011, Presedintelui Asif Ali Zardari si primului-ministru Yousuf Raza Gilani.

Acesta este primul inalt oficial american care viziteaza Pakistanul, dupa ce un comando american de elicoptere l-a ucis pe liderul Al-Qaida in Abbottabad, in data de 2 mai 2011, un oras-garnizoana situat in nord.

Atacul, considerat “ilegal” de Islamabad, a provocat o agitatie in sanul populatiei preponderent anti-americane, nu pentru uciderea lui Ben Laden – fapt care a nascut mici proteste – ci pentru incalcarea “suveranitatii” Pakistanului.

La randul lor, unii oficiali foarte inalti si legiuitorii americani au acuzat autoritatile pakistaneze de incompetenta si complicitate, subliniind faptul ca liderul Al-Qaida a fost ascuns de ani de zile intr-un oras care gazduia aproximativ 10.000 de soldati, la doar doua ore distanta nord de capitala.

Dupa raid, Washingtonul si Islamabadul, un aliat-cheie in “razboiul impotriva terorismului” incepand cu sfarsitul anului 2001, rivalizeaza verbal pe tema fondurilor impresionante oferite Pakistanului la sfarsitul anului 2001, in vederea revizuirii cooperarii in domeniul informatiilor in razboiul impotriva terorismului.

Intr-o declaratie, Gilani a urmat exemplul lui Kerry, “subliniind necesitatea increderii reciproce, interesului reciproc si respectarii suveranitatii Pakistanului, consolidarii consensului national privind razboiul impotriva terorismului”, informeaza intr-un raport AFP.

“Este in interesul principal al Pakistanului si al Statelor Unite sa reconstruiasca increderea reciproca intre guvernele acestora si institutiile lor”, restaurand astfel pacea in regiune, a conchis seful guvernului pakistanez.

CIA, care a condus operatiunea de comando, a asigurat ca nu a avertizat autoritatile pakistaneze, de teama scurgerilor de informatii.

La randul sau, Pakistanul, care a protestat usor incepand din 2004 impotriva frecventelor tiruri cu rachete ale CIA asupra talibanilor si a Al Qaeda, in zonele tribale de la frontiera de nord-vest cu Afganistanul, a ridicat vocea impotriva “violarilor repetate” asupra teritoriului sau.

Observatorii cred insa ca este periculos pentru Washington sa se instraineze de singura putere nucleara militara din lumea musulmana, locuita de aproape 180 milioane de locuitori, intr-un moment in care coalitia internationala este compusa doua-treimi din trupe de soldati americani impotmoliti in razboiul impotriva talibanilor din Afganistan.

Inainte de moartea lui Ben Laden, Washingtonul felicitase in mod repetat eforturile depuse de Islamabad in lupta impotriva al-Qaeda, dar a considerat ca armata nu a depus suficiente eforturi impotriva talibanilor afghani, in bazele lor ascunse in Pakistan.

“S-a convenit ca ambele tari sa lucreze impreuna in actiunile viitoare, in functie de obiectivele de importanta majora din Pakistan”, se poate citi intr-o declaratie comuna a lui Kerry si Gilani, scrisa astazi.

“Cele doua tari au sacrificat prea multi dintre concetatenii lor si soldati in lupta” impotriva terorismului islamist, a mai spus Kerry.

Al-Qaida si aliatii sai talibani pakistanezi au declarat in vara anului 2007, in Islamabad, un jihad la adresa acestei tari pentru sprijinul sau fata de actiunile Washingtonului, la sfarsitul anului 2001. in consecinta, in ultimii patru ani, peste 4300 de pakistanezi au murit in mai mult de 460 de atacuri, in majoritate sinucigase.

Rubrica, articol, trad. si interpretare KSLCatalin

related articles?Osama Bin Laden a fost ucis de trupele de comando americane in

?Asasinarea ministrului (crestin) al minoritatilor religioase din ..

?Ministrul crestin din Pakistan si-a prezis moartea

?Bilantul dublului atentat sinucigas comis in aceasta duminica, in

?In Pakistan, 100 de tineri musulmani au incendiat o biserica

?Papa Benedict al XVI-lea cere “urgent” abrogarea legii blasfemiei

?OCI a cerut Statelor Unite mai multa implicare in problemele lumii ..

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.