(VIDEO) Autobuzul cosmopolit al Comunitatilor Monastice din Ierusalim, pe drumul spre Madrid

calatorii unui autobuz cosmopolit indreptandu-se spre madrid JMJ 2011    Un “autobuz planetar” cosmopolit, plin cu credinciosi, s-a aflat in aceste zile pe drumul catre Ziua Mondiala a Tineretului (16-21 august 2011) din Madrid.

   Comunităţile monastice din Ierusalim au trimis la Madrid cincizeci de tineri, din şaptesprezece ţări. Pe lângă faptul că persoanele aflate în acest autobuz sunt de naţionalităţi diferite, printre ele se află, de asemenea, şi persoane cu nevoi diverse spirituale.
   "El Majed Lélléh. Deyman Lélléh", repetă pe culoarul aflat în mijlocul autobuzului, Bertrand – câteva cuvinte scrise în arabă la începutul unui caiet.

   Autobuzul nu este departe de Rodez. Traversând Strasbourg-ul miercuri, 10 august, la orele 05:00, a intrat în oraşul Aveyron noaptea, înainte de a pleca spre Solsona, la o oră de Barcelona, ​​ultimul popas înainte de JMJ (Zilele Mondiale ale Tineretului) din Madrid.
   Spre deosebire de cele mai multe grupuri, în special de tineri, care se întâlnesc dintr-o regiune sau ţară, comunităţile monastice din Ierusalim sunt cosmopolite: canadieni, belgieni, libanezi, chinezi, armeni, tineri din Guineea, tineri din întreaga lume. Pe autobuz stă scris: Mini – JMJ.

   În total sunt 17 naţionalităţi în acest autobuz internaţional, unul din cele şase, plecat din Dioceza de Alsacia. "Toţi cei aflaţi în acest grup trăim deja mini-Zilele Mondiale ale Tineretului", se entuziasmeaza fratele Thomas, cu chitara în mână şi o carte cu cântări în cealaltă.

   Alice este doctorand în Biologie, are 27 de ani, şi locuieşte la Strasbourg de doi ani şi jumătate. În acest an, ea a renunţat la o parte din vacanţa în Liban, ţara sa natală, pentru a se alătură grupului Frăţiilor monahale. "De când am sosit în Franţa, am fost uimită de diferenţele culturale care pot exista în cadrul aceleiaşi religii", a spus tânăra femeie, adeptă a ritualului maronit în propria sa ţară.

   "Am făcut mult pentru dialogul inter-religios, dar catolicii nu se cunosc încă între ei. "Dacă te uneşti, devii o persoană care îi uneşte şi pe ceilalţi", a declarat fratele Michael Mary, care s-a ocupat de organizarea grupului.

   "Este un duh care ne uneşte!”, spune un polonez de 29 de ani, din Varşovia, urcat în autobuz la Strasbourg.

   Pe drumul spre Rodez, melodia sună când în arabă, când în engleză, când în spaniolă sau franceză. La microfon, Rev. Francis, vicar al Catedralei din Montreal (Canada), învaţă, nu fără succes, o melodie în limba engleză.

   Nevoile spirituale sunt variate. Jean a fost botezat, de exemplu, abia în aprilie 2011. Pentru actorul, care a absolvit recent şcoala la Teatrul Naţional din Strasbourg, Zilele Mondiale ale Tineretului sunt o premieră. El nu a mai participat înainte de aceasta la vreo întrunire creştină atât de masivă.

– articol, trad. si interpretare: Stud. Denisa-Elena

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.