Lacasuri Ortodoxe: din Moscova (AsiaNews)
Europa are o atitudine duplicitara in cazul masurilor aplicate libertatii de exprimare in cadrul societatii.
Aceasta acuzatie a fost lansata de catre Patriarhia Ortodoxa Rusa din Moscova, ingrijorata de faptul ca acest drept fundamental nu este pe deplin aplicat comunitatilor religioase.
?eful adjunct al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Bisericii, staretul Filip Riabik, a declarat agentiei de stiri Interfax:
"in lumea occidentala dreptul de a aduce critici oricarui punct de vedere religios este adesea sustinut, dar in acelasi timp simbolurile credintei sunt cenzurate, si, deasemenea, abordarea religioasa a vietii politice si sociale a cetatenilor este cenzurata".
Acesta este modul in care Filip Riabik a inteles sa raspunda afirmatiilor facute de Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, conform carora criticile aduse guvernelor si religiilor, "miturilor si ideilor acestora", trebuie sa corespunda standardelor democratice europene. Perspectiva religioasa a multor probleme, continua Riabik, "deseori este tratata diferit fata de metoda stiintifica sau umanismul, iar retrogradarea domeniului mitologiei este o insulta la adresa credinciosilor".
in plus, preotul subliniaza faptul ca "limbajul religios este cenzurat in viata publica, astfel Craciunul devenind o simpla vacanta de iarna, bradul de Craciun este si el scos din locurile publice, chiar si binecunoscutele iesle de altadata, mergand chiar pana in punctul in care se propune chiar si eliminarea crucifixelor din scoli.
“Europa solicita respectarea libertatii de exprimare dar, in acelasi timp, restrange dreptul credinciosilor de a-si putea exprima opiniile in societate".
Parintele Filip solicita, prin urmare, garantarea dreptului comunitatilor religioase de a-si exprima liber preocuparile si convingerile pe probleme ce tin de bioetica sau de casatoriile intre persoane de acelasi sex:
"Daca vom reusi construirea unei societati in care credinciosii sa poata vorbi cu adevarat liber, abia atunci va insemna ca am obtinut rezultatul dorit pentru Europa".
intr-un articol recent, Jagland reitera: "Libertatea vorbirii, si libertatea de exprimare, sunt esenta identitatii europene".
©Autor: KSLCatalin
Redactare: Alex-Daniel Rotariu
publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010