Patriarhia Romana: doamna Gabriela Popescu “dezinformeaza opinia publica, cu privire la modul in care sunt ocupate posturile clericale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor”

Drept la replica

Patriarhia Romana reactioneaza la articolul “Biserica nu este decat o industrie care incearca sa pastreze fraierii care cotizeaza”- semnat Gabriela Popescu

in legatura cu opiniile prezentate de doamna Gabriela Popescu in articolul-interviu Student la Teologie: “Biserica nu este decat o industrie care incearca sa pastreze fraierii care cotizeaza” aparut in editia electronica a cotidianului Adevarul din 21 ianuarie 2010, facem urmatoarele precizari:


Numirea tinerilor teologi in posturile clericale vacante din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor se face prin concurs, cu respectarea prevederilor Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (articolele 123 si 124), a Metodologiei pentru obtinerea gradelor profesionale (aprobata prin hotararea Sfantului Sinod nr. 1199 din iulie 2008 si confirmata de Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National prin aprobarea cu numarul C/526/09.04.2009), precum si a Regulamentului pentru numiri si transferari, avand urmatoarele coordonate:

– Preotii si diaconii slujitori se recruteazã dintre doctorii, absolventii de masterat si licentiatii facultãtilor de teologie, specializarea Teologie pastoralã, care au sustinut examenul de capacitate preoteascã.
– Preotii si diaconii sunt numiti la parohie de chiriarh, intr-o sedintã a Permanentei Consiliului eparhial, cu respectarea prevederilor statutare si regulamentare bisericesti.
– Numirea si transferarea preotilor si a diaconilor la parohii se fac prin concurs, cu exceptiile prevãzute la art. 39, alin. (1), art. 105, alin. (2), art. 124, alin. (4) si art. 125, alin. (3).
– Pentru a putea fi numiti, candidatii la posturile de preot si diacon trebuie sã corespundã conditiilor canonice, statutare si regulamentare bisericesti. (cf. Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane)
– Personalul clerical isi incepe activitatea prin titularizarea pe post, care devine efectiva la data hirotoniei.
– Pentru candidatii care doresc numirea intr-un post clerical, titularizarea pe posturile scoase la concurs de centrul eparhial este obligatorie si se face in baza examenului de capacitate preoteasca prevazut de Regulamentul de numiri si transferari. in acest scop, eparhiile sunt indatorate sa publice posturile vacante in vederea organizarii examenului de titularizare (capacitate preoteasca).
– Numirea pe post ca titular in vederea hirotoniei se face in limita posturilor publicate si in ordinea mediilor generale de titularizare. (cf. Metodologiei pentru obtinerea gradelor profesionale)

Toate aceste informatii sunt publice si pot fi accesate direct, fie pe suport tiparit, fie online pe pagina: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/ (pagina oficiala a Patriarhiei Romane) si pe pagina: http://www.crestinism-ortodox.ro/ – sectiunea Utile (pagina oficiala Arhiepiscopia Bucurestilor). in ceea ce priveste posturile clericale vacante din Arhiepiscopia Bucurestilor, ele sunt afisate, impreuna cu lista actelor necesare pentru inscrierea la concurs, la avizierul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

in legatura cu unele acuze aduse unor profesori ai Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul – Universitatea Bucuresti de catre presupusi studenti in teologie, acestea par a fi mai mult insinuari decat informatii certe. Statutul de teolog presupune multa seriozitate, studiu, responsabilitate, sinceritate etc. calitati de care, in mod clar, nu dau dovada studentii ale caror opinii sunt prezentate in articol, dar care se ascund sub protectia anonimatului.

in concluzie, autoarea articolului amintit nu face decat sa dezinformeze opinia publica cu privire la modul in care sunt ocupate posturile clericale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor, prin prezentarea, sub protectia anonimatului, a unor frustrari ale unor presupusi studenti (denumiti in articol teologi) ai Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul a Universitatii Bucuresti.

Pentru a cultiva onestitatea si dreptatea, este recomandabil ca atat studentii cat si jurnalistii sa se informeze mai bine la Sectorul Administrativ Bisericesc, care a fost complet reinnoit in anul 2009, tocmai pentru a fi promovate competenta, transparenta si corectitudinea numirilor pe posturi la parohii, conform legislatiei bisericesti in vigoare.


BIROUL DE PRESA AL ARHIEPISCOPIEI BUCURE?TILOR

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.