(SONDAJ) 84% dintre danezi se declara impotriva reproducerii caricaturilor despre Mahomed

Lacasuri Ortodoxe: din Copenhaga – Danemarca
(SONDAJ) 84% dintre danezi se declara impotriva reproducerii caricaturilor despre Mahomed

O majoritate covarsitoare a danezilor (84,2%) se opune reproducerii caricaturilor lui Mahomed, aproband decizia mass-mediei din aceasta tara, de a nu le republica, dupa tentativa de omor impotriva unuia dintre caricaturisti, Kurt Westergaard, inregistrata in data de 1 ianuarie 2010.


Culegere de date, traducere, interpretare si adaptare text: Lacasuri Ortodoxe

Doar 11,7% s-au opus, in timp ce 4,1% sunt indecisi, potrivit unui studiu realizat de Ramboell/Analyse, publicat marti, 19 ianuarie 2010, de cotidianul Jyllands-Posten, care a publicat in septembrie 2005 cele douasprezece caricaturi ale “Profetului Mahomed”, generand proteste in lumea musulmana, indreptate impotriva Danemarcei.

in noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2010, un somalez de 28 de ani a incercat sa-l ucida pe caricaturistul Westergaard, autor al caricaturii controversate, care ilustreaza capul profetului Mahomed acoperit cu un turban asemanator unei bombe cu fitilul aprins.

Culegere de date, traducere, interpretare si adaptare text: Lacasuri Ortodoxe

"Aceasta respingere a republicarii caricaturilor este masiva si se explica prin faptul ca danezii iau in considerare amenintarile cu violenta, represaliile si agresiunile indreptate impotriva lui Kurt Westergaard, ca fiind reale", ceea ce descurajeaza sustinerea reproducerii acestor desene – comenteaza Stig Harvard, cercetator pe probleme de mass-media si sociale la Universitatea din Copenhaga.

Cu toate acestea, majoritatea respondentilor (57,3%), continua sa sprijine publicatia Jyllands-Posten in decizia sa de a publica 12 caricaturi ale lui Mohammed, pe care a luat-o in 30 septembrie 2005, in numele libertatii de exprimare.

Culegere de date, traducere, interpretare si adaptare text: Lacasuri Ortodoxe

32.8% considera ca nu a fost o idee buna, iar 9,9% s-au aratat indecisi pe aceasta tema.

Sondajul Ramboell/Analyse a fost realizat in perioada 11-14 ianuarie 2010, pe un esantion de 1010 persoane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.