Palestinienii acuza Biserica Ortodoxa ca vinde terenuri

Lacasuri Ortodoxe: din Betleem (Cisiordania)
Palestinienii acuza Biserica Ortodoxa ca vinde terenuri

Festivitatile ortodoxe de Craciun din orasul Betleem, locul in care Hristos s-a nascut, conform Sfintelor Evanghelii, au fost tulburate miercuri, 6 ianuarie 2010, de proteste palestiniene prin care erau acuzati ierarhi locali ai Bisericii Ortodoxe de vanzarea terenurilor in beneficiul Israelului.


Palestinienii acuza Biserica Ortodoxa ca vinde terenuri

Sloganuri ostile Patriarhului ortodox din Tara Sfanta, Teofil al III-lea, au fost lansate de protestatari, care il acuzau de tradare fata de co-religiosii palestinieni, in timpul procesiunii traditionale ce marcheaza inceputul festivitatilor Craciunului in Betleem, la sud de Ierusalim .

Patriarhul ortodox a condus festivitatile la care au participat sute de pelerini in locul Staulului, dar a trebuit sa fie escortat de politia palestiniena.

PF Teofil a fost ales patriarh in 2005, inlocuindu-l pe Irineos, respins de biserica dupa ce a fost acuzat de a fi fost implicata intr-un acord de vanzare a terenurilor bisericii in Ierusalimul de Est catre reprezentantii evreilor, pentru mai multe milioane de dolari.

"Acesta nu si-a respectat promisiunea de a anula acest acord", s-a plans presedintele Consiliului Organizatiilor Ortodoxe Arabe, Marwan Toubassi, care este, de asemenea, vice-ministrul palestinian al Turismului.

Palestinienii acuza Biserica Ortodoxa ca vinde terenuri

Conform Toubassi, PF Teofil a acceptat, de asemenea, sa cedeze noi terenuri ale Bisericii Ortodoxe, catre o companie din Israel.

Aceste acorduri funciare intre Biserica Ortodoxa si Israel sunt denuntate de palestinieni care aspira sa faca din Ierusalimul de Est (anexat in 1967 de Israel si de majoritatea araba) capitala viitorului lor stat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.