Voalul integral: sase asociatii laice in audiere,

Libre Pansee Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Voalul integral: sase asociatii laice in audiere, inaintea misiunii parlamentare

Cinci asociatii laice, din sase, s-au prezentat ieri, miercuri 16 septembrie 2009, la o audiere a misiunii de informare parlamentara privind voalul complet, argumentand impotriva acestei practici, in timp ce “Libre Pansee” (Cuget Liber) s-a opus oricarei interdictii.


Pentru Hubert Sage, "din Asociatia Liber-Cugetatorilor – Franta, lupta impotriva voalului trebuie sa se bazeze pe jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, care recunoaste statelor dreptul de a legifera impotriva simbolurilor religioase in cazul in care, "afisate intr-o maniera agresiva, pot exercita o presiune asupra populatiei.” Acest lucru poate fi facut, in numele "ordinii publice laice, care garanteaza libertatile individuale", a spus acesta.

Pentru purtatorul de cuvant al federatiei nationale “Cuget Liber”, fostul sindicalist Marc Blondel, "legea nu poate dicta comportamentul vestimentar privat, remarcand in treacat interzicerea pantalonilor pentru femei – a lui Napoleon – si cea a fustelor mini din Grecia.

"Ce veti face in cazul unui refuz din partea persoanei?", a intrebat acesta, amintind ca legea nu permite niciodata femeilor fara voal sa paraseasca locuintele lor.

Pentru comitetul “Laicite Republique”, Philippe Foussier a apreciat ca "purtarea vestimentatiei burqa este o intoarcere inapoi".

Miscarea “Europa si laicitatea” a remarcat faptul ca Tarile de Jos, care au fost tarile cele mai tolerante in ultimii 10 ani", au interzis voalul complet in scoli si in mijloacele de transport in comun.

Pentru sustinatorii laicitatii, o lege impotriva voalului complet "ar manifesta ostentativ o forma de fundamentalism politic si totalitar si ar face un serviciu islamului din Franta".

Reprezentand uniunea familiilor laice, Marie Perret sprijina interzicerea voalului complet", pentru ca este o negare a individualitatii.

"Voalul neaga femeilor dreptul de a fi o persoana si ii respinge pe ceilalti, creand in societate o clasa de neatins", a mai spus aceasta.

Comisia, prezidata de deputatul PCF din Rhone, Andre Gerin, urmeaza sa se intruneasca la Lille, Marsilia, Lyon si Belgia pentru alte audieri.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.