publicat în: Arhivă

Interpolul vrea sa incurajeze cooperarea dintre Iran si Argentina, in privinta terorismului

Lacasuri Ortodoxe: din LYON
Secretarul general al Interpolului, Ronald Noble, va calatori in aceasta saptamana la Teheran pentru a se intalni cu oficialii iranieni, in vederea incurajarii cooperarii dintre Iran si Argentina, in cadrul anchetei asupra atentatului AMIA, care a provocat 85 de morti in 1994 in Argentina – a declarat luni 14 septembrie 2009, organizatia internationala de politie.


ronald k noble Noble va participa apoi la o intalnire cu o delegatie argentiniana, dupa urmatoarea adunare generala a Secretariatului General Interpol din Lyon – a mai declarat organizatia intr-un cominicat.

in noiembrie 2007, Adunarea Generala a Interpol a aprobat emiterea de “notite rosii” (avize de cercetare internationala in vederea extradarii) impotriva a sase persoane urmarite de Argentina pentru presupusa implicare a lor in acest atentat.

Printre ele figureaza si noul ministru iranian al apararii, Ahmad Vahidi, a mai declarat Interpolul.

"Scopul Interpolului este de a ajuta Iranul si Argentina sa iasa din impas, in termenii unei cooperari reale si sa gaseasca o cale, atat pentru obtinerea de probe cat si pentru avansarea anchetei in cazul acestui atentat terorist", a mai spus Noble.

Atentatul AMIA a fost un atac cu masina capcana, care a avut loc in 18 iulie 1994, si care a distrus constructia cu sediile mai multor organizatii evreiesti (printre care si Asociatia argentiniana israelita mutuala AMIA), omorand 84 de persoane si ranind alte 230, in Buenos Aires.