Reluarea tratativelor de reunificare a Ciprului, amanata la nesfarsit

george iacovou Lacasuri Ortodoxe: din Nicosia – Cipru

Reluarea tratativelor de reunificare a Ciprului, programate pentru joi 3 septembrie, a fost amanata sinedie, la cererea partii greco – cipriote, dupa o controversa pe tema unui pelerinaj ortodox in zona turca, a declarat astazi conducerea greco-cipriota.

Presedintele cipriot Demetris Christofias si liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (TRNC, recunoscut doar de Turcia), Mehmet Ali Talat, urmau sa reia dialogul joi la Nicosia.


christofias demetris Numai ca, principalul consilier al lui Christofias, George Iacovou, a informat presa asupra cererii inmanate trimisului special al ONU, Alexander Downer, privind amanarea sinedie a acestei reuniuni.

"in circumstantele actuale, este de preferat sa amanam (discutiile) pentru a putea face o evaluare a situatiei care s-a creat", a declarat reporterilor, Iacovou.

El a facut aluzie la o controversa pe tema unui pelerinaj al cipriotilor-greci in Mamas Ayios, in partea de nord a insulei ocupate, langa Morphou (nord-vest).

mehmet ali talat

Se ajunsese initial la un acord privind trecerea a 650 de pelerini ortodocsi prin zona-tampon, astazi, miercuri 2 septembrie 2009. Dar, conform declaratiilor grecilor-ciprioti, autoritatile turce au dat dovada de exces de zel cand verificau identitatea pelerinilor.

Situatia a degenerat iar pelerinajul, in cele din urma, a fost anulat.

"Ne-am intristat cand am auzit despre modul in care aceste controale au fost efectuate", a raspuns George Iacovou.

incepute in urma cu un an, negocierile de reunificare a Ciprului nu au facut niciun progres.

Ciprul, intrat in UE in anul 2004, este divizat din 1974 si invadat in teritoriile nordice de catre Turcia, ca raspuns la o lovitura de stat a nationalistilor greco-ciprioti care au vrut sa uneasca insula cu Grecia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.