Revolutia catolica Sinodala din Franta incepe sa impresioneze, ca urmare a deschiderii catre dezbateri democratice. Democratia sinodala participativa schimba fata Bisericii

Sinod francez localDieceza de Versailles declara deschisa joi, 2 iunie 2011, cea de-a 6-a Adunare Sinodala locala: 317 delegati mireni au votat in legatura cu viitorul bisericii lor.

(Catedrala St Louis in culorile Sinodale din Versailles)

Consultarea prealabila a intalnit un succes neasteptat, 24.000 de participanti si 3141 propuneri, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aici, acest instrument de participare a laicilor la viata Bisericii este deja extrem de popular, ziaristii locali afirmand ca, pe langa aceasta Adunare Sinodala, “Sinoadele Romane” raman niste mini-Sinoade.

P. Dominique Barnerias, preot si doctor in teologie in Sartrouville, autor al unei teze privind contributia Sinoadelor Diecezane la evolutia actuala a diocezelor, afirma despre acest impact al Sinoadelor in viata de zi cu zi ca: "reprezinta un model complet diferit al Bisericii, decat cel cu care ne obisnuisem. Sinodul Bisericii se deschide cu totul dezbaterilor democratice”, stimuland energiile.

Si de aceasta data, 317 delegati mireni si-au petrecut weekend-ul lor interesandu-se de viitorul diecezei, intr-un exercitiu rar de democratie participativa, la modul cel mai serios. Conform lui Clemence Rouvier, teolog si "observator extern", consultarile lansate in cadrul lucrarilor din Dieceza au ajuns "dincolo de toate asteptarile": 24.000 de persoane au participat la gruparile sinodale si au existat astfel mai mult de… 3141 de propuneri concrete!

Acest tip de Sinod, cu mare participare, are loc in ultimul timp in Diocezele de Yvelines, Versailles si Saint-Germain-en-Laye, acolo unde si practicarea credintei religioase catolice este cea mai ridicata din Franta. Tocmai de aceasta, sustin teologii catolici, atitudinea de "consumator" a disparut din randul credinciosilor.

Acest nou Cod de Drept Canonic, introdus in Franta din 1983 ca reforma, a schimbat totul: mai mult de 50 de sinoade au avut loc in Franta! Un apetit pentru acest instrument al democratiei participative, care nu poate fi gasit – decat intr-o mai mica masura – doar in Italia sau Statele Unite ale Americii. Unele Biserici, precum Irlanda si Belgia, nu au aderat inca la “Revolutia Sinodala".

Arnaud Join-Lambert, un teolog de la Universitatea din Louvain, in urma unor statistici aprecia: “Pe scurt, o "revolutie Sinodala", care s-ar putea dovedi in cele din urma la fel de importanta pentru Biserica Catolica precum schimbarea liturgica”.

”Sinoadele sunt o modalitate buna de a lua pulsul unei eparhii” – aprecia presa locala in urma cu cateva zile, si, “in acest sens, cele 3141 de propuneri creeaza o alta imagine Bisericii; alta decat caricaturile pe care le vedeam adesea, fiindca auzim de propuneri vizand: solidaritatea, apropierea, atentia la suferintele diverse, in special legate de locul de munca, un limbaj mai accesibil si Liturghii mai primitoare”, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.