Coptii continua sa solicite relaxarea legii divortului

Un grup de copti egipteni din Cairo a protestat joi, 7 iulie 2011, cerand anularea legii bisericesti privind sanctionarea divortului, solicitand o legislatie a casatoriei civile, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe. "Niciunul dintre noi nu cerem ceva care sa faca rau altora. Noi solicitam, pur si simplu, dreptul de a ne casatori si de a avea familii", a declarat Marim al-Nagar, unul dintre cei 20 de protestatari care s-au adunat pe treptele Ministerului Justitiei, ca raspuns la un apel la lobby, facut de un grup pe Facebook, pentru legea vizand statutul personal al starii civile pentru crestini.

Dupa ascensiunea sa la Papalitatea Bisericii Ortodoxe Copte, in 1971, Shenouda al III-lea a restrictionat divortul, la cazurile de adulter sau de convertire la o alta religie sau la o secta crestina diferita, modificand un regulament din 1938 care le permitea coptilor sa divorteze pe motive de impotenta, abandon, abuz si handicap mental.

Ca urmare, crestinii din casnicii nefericite, care doresc sa divorteze, dar in care adulterul nu este un factor de divort, insceneaza un adulter sau se convertesc.

Protestatarul And. Aiman a explicat ca o declaratie falsa de adulter implica pregatirea de "martori", care trebuie sa depuna marturie falsa, ca l-ar fi surprins pe unul dintre soti intr-un act de tradare.

Demonstrantii, de asemenea, au avertizat ca restrictiile privind divortul pot conduce la conflicte sectare, invocand mai multe cazuri de femei ortodoxe copte a caror presupusa sau reala convertire la Islam a provocat conflicte grave sectare. Cel mai recent caz a avut loc in Cairo, in districtul Imbaba, ducand la moartea a 15 persoane.

Biserica Ortodoxa Copta a sustinut in 2010, ca instantele judecatoresti egiptene au raportat in jur de 4.000 de divorturi in randul coptilor, in timp ce un studiu independent a declarat ca aproximativ 160.000 de cazuri au fost analizate, incepand cu anul 2000.

Introducerea dreptului la mariajul civil ar putea fi un efort suplimentar in perioada post-Mubarak in Egipt, odata ce fortele politice, inclusiv unele grupuri islamiste, tocmai au aprobat o cerere de lunga durata a Bisericii Ortodoxe Copte vizand amendarea articolului 2 din Constitutie, permitandu-le non-musulmanilor sa se conduca dupa legile lor religioase.

Protestatarii au subliniat, joi, 7 iulie 2011, faptul ca aceasta campanie, a lor, nu este un atac asupra Bisericii Ortodoxe Copte – in ciuda unor strigate acuzatoare la adresa Papei si a episcopilor. Aiman a mai spus ca, personal, vrea ca Biserica sa "nu mai intervina in toate aspectele" vietii crestinilor ortodocsi", si ca acesta sa nu se implice in procesul de legiferare.

Renuntarea Bisericii la sanctionarea recasatoriei, prin revenirea la statutul din 1938, ar putea reprezenta un compromis pentru toate partile implicate in acest conflict, au declarat unii protestatari.

Papa Kirollos, predecesorul lui Shenouda, "a aplicat statutul din 1938, si doar nu era un necredincios", mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.