Bulgaria face tot posibilul sa recupereze imobilele aflate pe teritoriul Turciei

Bulgaria va face tot posibilul pentru a reveni in posesia imobilelor de pe teritoriul Turciei care au apartinut Exarhiei Bulgare.


Guvernul Bulgar a initiat intentarea a 53 de cazuri de actionare in judecata, cu scopul returnarii proprietatii imobiliare care a apartinut Exarhiei Bulgare de pe teritoriul Turciei. in cadrul unei sedinte cu usile inchise, cabinetul de ministri a luat decizia de a aloca resurse pentru angajarea avocatilor care se vor ocupa de aceste cazuri.

Conform unor surse oficiale din Guvernul Bulgar, a fost pusa in discutie chestiunea sustinerii eforturilor juridice depuse deja si continuarea acestora avand in vedere precedentul imobilelelor bisericesti ale Greciei. Atena a pierdut initial procese de acest fel intentate Turciei, insa mai tarziu a avut castig de cauza la Curtea Europeana pentru drepturile omului.

Aceeasi sursa considera ca, in acest moment, Bulgaria are sanse reale de a-si recapata drepturile de proprietate asupra a 27 din cele 53 de imobile.

Anterior a fost deja luata o hotarare judecatoreasca favorabila Bulgariei in privinta a 6 imobile, care intre 1870 si 1912 au apartinut Exarhiei Bulgare, dar au fost confiscate in 1936.

Problema cu privire la proprietatile Bisericii Ortodoxe Bulgare in Turcia a fost pusa autoritatilor din Ankara, de catre executivul bulgar anterior, atunci insa nu s-a putut ajunge la un numitor comun din cauza numeroaselor neintelegeri in relatiile bilaterale bulgaro-turce.

BISERICA ORTODOXA A REPUBLICII MOLDOVA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.