publicat în: Arhivă

Noi proiecte si discutii din timpul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse (31 mai 2010)

Noi proiecte si discutii din timpul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse (31 mai 2010)

in cladirea istorica a Sfantului Sinod din Sankt-Petersburg, sub presedintia Sanctitatii Sale Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii Kirill, in data de 31 mai 2010 se deschidea sedinta ordinara a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.


in timpul sedintei a fost prezentat rezultatul vizitei Sanctitatii Sale in Armenia, Azerbaidjan si in Biserica Ortodoxa din Alexandria ce a avut loc dupa reuniunea anterioara a Sfantului Sinod, precum si rezultatele vizitei Sanctitatii Sale Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului in Biserica Ortodoxa Rusa, care s-a incheiat exact in data de 31 mai 2010. Au fost rezumate si activitatile din cadrul Zilei scrisului si culturii slave si rezultatul intrunirii Consiliul mondial rus.

Membrii Sfantului Sinod au luat in discutie "proiectul de statut pentru un numar de agentii sinodale, pozitia Consiliului Patriarhal privind Artele si modelul de statut al podgoriilor episcopale si al manastirilor".

Patriarhul Kirill a invitat membrii Sinodului sa ia in considerare "posibilitatea de a infiinta o comisie speciala privind cooperarea cu comunitatile muzeale." in plus, in timpul sesiunii au mai fost examinate patru candidaturi din partea clerului, pentru a fi hirotoniti in episcopi.

Membrii permanenti ai Sfantului Sinod sunt: Mitropolitul Vladimir al Kievului si al intregii Ucraine, Mitropolitul Vladimir de Sankt Petersburg si Ladoga, Mitropolitul Filaret de Minsk si Slutk, Mitropolitul Iuvenalie de Krutitk si Kolomensk, Mitropolitul Vladimir al Chisinaului si al intregii Moldove, Mitropolitul Varsonofie de Saransk si Mordovia si Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

Membrii temporari ai Sfantului Sinod in aceasta sesiune au fost: Mitropolitul Agatanghel de Odessa si Izmail Arhiepiscopul Lev de Novgorod si Starorusk, Arhiepiscopul Ioanatan Abakansk si Kyzylsk, Arhieipiecopul Elisei de Souroj si Episcopul Marchel de Balti si Falesti.

in cadrul acestei sedinte a Sfantului Sinod a fost aprobata componenta Comisiei Sinodale privind Manastirile. Din aceasta Comisie pe langa 7 arhierei, 5 arhimandriti si 10 starete ale diferitor manastiri se afla si Egumena Parascheva (Cazacu), Stareta Manastirii Hancu.

Manastirea Hancu – Mitropolia Republicii Moldova

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin