Publicat pe 21.01.2011

Rusia nu trebuie sa se teama sa-si urmeze calea sa istorica, afirma un oficial rus

Lacasuri Ortodoxe: din Gorki

Rusia nu trebuie sa se teama sa-si urmeze calea sa istorica, afirma un oficial rus

 

"Avem modele minunate in tarile care, in ciuda criticilor, merg pe urma propriului drum in istorie: Marea Britanie, tari din lumea araba, Elvetia si Israel. Ei s-au afisat politic si asta a facut sa fie respectati de altii. Sunt convins ca si cu Rusia va fi la fel”, sustine seful Departamentului Sinodal pentru Relatia Biserica-Societate, Protopopul Vsevolod Chaplin, la o reuniune a Camerei Publice Ruse cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

 

©articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

 

Potrivit acestuia, cetatenii Rusiei "nu trebuie sa repete greselile anterioare; nu ar trebui sa ne rusinam ca suntem rusi, sa fim ortodocsi. Nu ar trebui sa ne fie rusine ca suntem musulmani, tatari, ceceni, dagestani". Trebuie "sa nu ne temem sa fim noi insine".

 

"Mi se pare ca toate incercarile de a crea un "uni-man" au esuat. Chiar daca astfel de "uni-people" s-au creat, acestia sunt profund nefericiti, intreaga istorie umana a dovedit-o. Numai oamenii adevarati, cu traditiile lor, cu conceptia lor despre lume, cu stilul propriu de viata, cooperand reciproc, pot crea o societate cu adevarat sanatoasa si armonioasa", a subliniat parintele Vsevolod.

 

El a solicitat o atentie sporita "asupra valorilor traditionale si etern nationale, intr-adevar capabile sa mobilizeze oamenii spre o fapta eroica, spre mari realizari".

 

Potrivit acestuia, Rusia este bogata prin diversitatea sa nationala, "si fiecare natiune care traieste in ea are nevoie de atentia statului si a intregii societati", fiecare natiune trebuin sa aiba posibilitatea dezvoltarii traditiilor propii, culturii, limbii, conceptiei despre lume.

 

"Mi-as dori ca oamenii sa poata dansa lezghinka (dans caucazian pe care unii ceceni il danseaza astazi in orasele rusesti, spre iritarea rusilor) si celebra sarbatorile lor nationale si religioase – desigur, cu respectarea legilor si normelor de decenta, cand si unde se gasesc in jur astfel de persoane. in acest caz, sunt sigur ca oamenii vor imbratisa intotdeauna pozitiv bogatille noastre culturale, cu bucurie, bucurandu-se si de cei care traiesc alaturi de ei”, a subliniat preotul.

 

in acelasi timp, el a cerut sa nu se uite "importanta bazelor" poporului rus si perspectivele lumii ortodoxe, culturii ortodoxe, care "ne-au format ca natiune si ca Stat". Vorbitorul a reamintit ca primii pasi in educatie, cultura si credinta au fost facuti in Rusia, in manastiri si biserici: arta, muzica, Scripturile "au devenit simboluri ale Rusiei si au insemnat linii directoare ale culturii ruse din secolele XVII-XIX".

 

"Nu este intamplator ca reproducerile Sfintei Treimi a lui Rubliov si ale Icoanei Vladimir a Maicii Domnului sunt frecvente in bisericile catolice din Franta, Belgia, Italia. Crestinii din Occident, mai ales catolicii, cunosc si respecta cultura, "lumina din Rasarit”, si chiar par ca asteapta de aici rezolvare pentru criza occidentala actuala, in conceptia despre lume", a declarat oficialul din Biserica.

 

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.