publicat în: Arhivă

Norvegia avertizeaza ca Facebookul ajuta ca extremismul islamist sa ramana principala amenintare pentru anul 2011

Lacasuri Ortodoxe: din Oslo
Extremismului islamist, din ce in ce mai radicalizat si internationalizat prin intermediul acestor retele de socializare prin internet, ramane principala amenintare pentru Norvegia, a declarat luni, 28 februarie 2011, Agentia de Securitate a Politiei Norvegiene (PST).

Extremismul islamist este "prioritatea noastra principala si principala noastra preocupare", a declarat directoarea PST, Janne Kristiansen, dezvaluind evaluarile de risc anual.


"Desi putini oameni din Norvegia sprijina Islamismul extremist, exista activitati in unele cercuri care pot ajuta la tensionarea securitatii in 2011", se arata in raport.

Potrivit PST, extremismul islamist devine mai radical, si aceasta este o consecinta a utilizarii retelelor sociale precum Facebook", care devin arene importante pentru difuzarea de opinii si discutii islamiste extremiste".

"intrucat oamenii cu opinii diferite participa mai rar la aceste forumuri, islamistii difuzeaza idei extremiste, mesajele care fac din violenta ceva legitim si care glorifica folosirea violentei ca instrument politic, rar intalnind rezistenta", se afirma in raport.

Amenintarea islamista are ambitii de a deveni "mai globala", conform PST.

"Unii indivizi din Norvegia au pornit in calatorii pentru antrenamente de participare la lupta " in tarile cu risc ridicat, cum ar fi Afganistanul, Pakistanul, Somalia si Yemenul", se arata in raport.

Tara membra NATO, Norvegia, care numara aproximativ 500 de militari in Afganistan, nu a suferit niciun atac major islamist pe teritoriul sau. Dar politia a arestat trei musulmani anul trecut, stabiliti in Norvegia, suspectandu-i de planificarea unui atac cu material exploziv.