Marocul se indreapta spre o monarhie parlamentara

Mohammed al VI-lea MarocMarocul se indreapta spre o monarhie parlamentara

Regele Marocului doreste sa consolideze rolul primului-ministru, mentinand in acelasi timp statutul religios al monarhului si rolul sau in calitate de sef al statului, informeaza Serviciul special de presa LONews.

Acest proiect, care are ca scop “consolidarea pilonilor monarhiei constitutionale, ai democratiei parlamentare si sociale” va fi supus unui referendum, la 1 iulie 2011.

Una dintre inovatiile majore ale reformelor propuse, prezentate vineri 17 iunie 2011 in timpul unui discurs catre natiune, priveste “consolidarea competentelor viitorului sef al guvernului”, care va fi desemnat din cadrul partidului care a castigat alegerile Camerei reprezentantilor, din Parlament, de catre suveran. Pana in prezent, regele putea alege primul-ministru dupa voia sa.

Seful executiv va avea si “puterea de a dizolva Camera Reprezentantilor”, camera inferioara a Parlamentului, in timp ce in actuala Constitutie, dizolvarea ambelor camere ale Parlamentului este responsabilitatea exclusiva a regelui.

Regele va ramane un jucator important in ramura executiva, in calitate de presedinte al Consiliului Ministerial in cadrul caruia sunt hotarate strategiile majore ale Statului.

In discursul sau, Mohammed al VI-lea, a declarat, de asemenea, ca a ramas “comandant al credinciosilor si sef al Statului”, si ca persoana sa este “inviolabila”. Ca autoritate religioasa in regat, el este garantul “libertatii cultului” intr-o tara in care Islamul este religie de Stat, informeaza Serviciul special de presa LONews.

Regele este, de asemenea, seful armatei, si are puterea de a acredita ambasadori si diplomati. Un “inalt Consiliu de Securitate”, prezidat de rege, va fi creat, si va fi responsabil cu “gestionarea problemelor de securitate interna, structurale si imprevizibile”. Acesta ii va include pe membrii consiliului sefilor puterii legislative, executive si judecatoresti si pe ministrii”.

Proiectul va asigura, de asemenea, independenta sistemului judiciar vizavi de puterile legislativa si judiciara – a mai insistat regele in discursul sau. Mohammed al VI-lea a propus, de asemenea, o dispozitie in constituirea egalitatii intre barbati si femei, precum si respectarea drepturilor omului, universal recunoscute.

In cele din urma, in conformitate cu preambulul proiectului si conform cu solicitarile societatii civile, limba amazigh – berber – va fi considerata de acum ca fiind a doua limba oficiala dupa araba. O mare parte dintre cei 32 de milioane de marocani se exprima intr-unul dintre cele 3 dialecte berbere.

“Regele isi exercita atributiile sale de conducere in calitate de garant si(…) de arbitru, cu conditia ca legislatia sa fie competenta exclusiva a Parlamentului”, a rezumat Mohamed al VI-lea, cu specificatia ca reformele propuse vor fi supuse unui referendum, in data de 1 iulie 2011.

Dupa o scurta deschidere, timida, domnia lui Mohammed al VI-lea, care a inceput in 1999, a fost marcata de tensiuni politice. Reformele pe care le-a promis pe 9 martie 2011, ca raspuns la evenimentele care au avut loc in regat in luna februarie, erau asteptate in prezent. Ele, insa, nu-i satisfac pe tinerii protestatari ai Miscarii din 20 februarie – care au facut in aceasta duminica un apel la demonstratii in mai multe orase, pentru a protesta impotriva proiectului de reforma constitutionala si pentru a cere “o separare reala a puterilor”, mai informeaza Serviciul special de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.