Biserica Ortodoxa se teme de instituirea unui regim dictatorial in Grecia

proteste in grecia in ultimele zile 2011Biserica Ortodoxa Greaca din Marea Britanie si-a exprimat preocuparea fata de Grecia, ca tara care se lupta sa iasa dintr-o criza amara a datoriilor.

Capitala, Atena, a fost zguduita de proteste violente, miercuri, 15 iunie 2011, Politia greaca aratandu-se revoltata pe sutele de protestatari furiosi fata de masurile de austeritate impuse de Guvern, informeaza Serviciul special de stiri LONews.

Dupa ce discutiile despre impartirea puterii au ajuns la un colaps total, primul-ministrul grec, George Papandreou, a anuntat ca va forma un nou guvern, sperand sa obtina un vot parlamentar de incredere, intr-un efort reinnoit de lansare a unui pachet de austeritate nepopular.

Haris Metis, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecesti de Thyateira si Marea Britanie, s-a declarat si el, in aceste zile, “foarte ingrijorat” la adresa Greciei.

“Este o situatie extrem de grava”, a declarat acesta pentru o publicatie crestina locala. “Speram ca in Grecia sa nu debarce o dictatura. Ceva similar s-a intamplat in 1967, atunci cand politicienii nu au cazut de acord, si s-a implicat armata.

“Speram sa nu se intample si de aceasta data”.

El a mai spus ca populatia Greciei a trait o senzatie de “disperare” si ca reducerile de salariati, pe scara larga, si in special a salariilor, au fost “dureroase” pentu acestia.

Metis a fost insa critic si la adresa celorlalte tari europene, care au formulat conditii stricte pentru a da o mana de ajutor economiei grecesti.

“Tarile europene fac presiuni, iar Grecia este impinsa in extremis, fiind o tara volatila, nu e ca Irlanda”, a spus el, informeaza Serviciul special de stiri LONews.

In timp ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy se pregateau ieri, vineri 17 iunie 2011, sa poarte unele discutii privind criza din zona euro, Metis preciza ca viitorul Greciei oricum depinde in mare masura de ceea ce tarile europene mai puternice hotarasc.

Acasa, partidele de opozitie cer alegeri dar, mai spune Metis, alegerile nu vor rezolva problemele financiare ale Greciei.

“Pentru oricine ar deveni prim-ministru, situatia financiara ar fi prea serioasa. Singura speranta este ca politicienii sa fie lamuriti sa formeze un guvern universal, iar oamenii de centru-stanga sa accepte reducerile de salarii, si asa mai departe…”, a mai spus acesta.

Desi simpatizeaza cu grecii, dupa impactul masurilor de austeritate, totusi acesta declara ca oamenii ar trebui sa accepte masurile, intrucat ele sunt necesare.

“Imi este si a da, si a lua”, a concluzionat el, mai informeaza Serviciul special de stiri LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.