publicat în: Arhivă

Presedintele Obama l-a primit pe Parintele Spiritual al celor 300 de milioane de crestini ortodocsi, la Casa Alba

Lacasuri Ortodoxe: din Washington , USA

Presedintele Obama l-a primit pe Parintele Spiritual al celor 300 de milioane de crestini ortodocsi, la Casa Alba

Sanctitatea Sa este cunoscut ca "Patriarhul Verde", pentru calitatea de lider in probleme de mediu, precum si pentru organizarea unei conferinte privind mediul, la New Orleans, sosind in Statele Unite cu aproape doua saptamani in urma (Lacasuri Ortodoxe a descris aceasta vizita si a oferit relatari de pe traseul acestuia).


Presedintele Obama a purtat o discutie privata, in dimineata zilei de marti, 3 noiembrie 2009, cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care ocupa aceasta pozitie de peste 18 ani, ca parinte spiritual al celor aproximativ 300 milioane de crestini ortodocsi din intreaga lume.

Desi Patriarhul Ecumenic si Presedintele SUA au discutat despre mediul inconjurator, problema cea mai complicata ramane, conform unor mentionari Fox News, lupta – in curs de desfasurare – pentru castigarea libertatilor religioase ale crestin-ortodocsilor din Turcia. Guvernul turc a refuzat sa-l recunoasca pe Bartolomeu ca fiind liderul mondial al Bisericii, insistand asupra implicarii in selectarea viitorilor Patriarhi, si confiscand mii de proprietati apartinand Bisericii Ortodoxe.

Aceasta intalnire a fost a doua, prima intalnire intre Presedintele Obama si Patriarhul Ecumenic Bartolomeu avand loc la Istanbul, in data de 7 aprilie 2009.

Dupa intalnire, Sactitatea Sa, fiind intrebat despre prioritatile vizitei sale aici in Washington, a amintit despre viitoarele discutii pe care le va purta cu cei mai inalti reprezentanti ai administratiei Obama – explicand ca s-a intalnit doar cu Presedintele, urmand insa sa aiba o discutie astazi, miercuri 4 noiembrie 2009, cu Vice Presedintele Biden.

Joi, 5 noiembrie 2009, Patriarhul Ecumenic va participa la o cina cu secretarul de stat Hillary Clinton. Astazi, “Patriarhul Verde” urmeaza sa ii intalneasca pe liderii din Congres.

"Aceasta este o onoare pentru noi, pentru Biserica noastra, si este un semn concret al respectului specific administratiei americane, fata de institutiile cu o istorie indelungata si cu o activitate valoroasa pusa in slujba naturii umane, cum este Patriarhia Ecumenica", a spus Patriarhul Bartolomeu.

"Patriarhia Ecumenica nu este pur si simplu un centru religios, este centrul crearii civilizatiei, ea contribuind mult la cultura si civilizatia europeana. Ea este acolo. Nu trebuie sa uitam asta. Este acolo , in Istanbul, fostul Constantinopol, de 17 secole. Este, deci, usor de inteles acest interes al Casei Albe."