Ingusetia, o alta Cecenie pentru Kremlin: detentii ilegale, tortura si executii extra-judiciare

Maksarip Ausev, un om de afaceri din Ingusetia si lider al opozitiei civile, a fost ucis de un om inarmat necunoscut, duminica trecuta. Moartea sa este ultima dintr-o serie care a transformat Ingusetia, mica republica rusa din Caucazul de Nord, in locul cel mai periculos, in cel mai periculos loc al Federatiei Ruse. Pentru unii observatori, aceasta a devenit deja o alta Cecenie, dupa cum sustinea intr-un articol Asia News.


Detentiile ilegale, tortura si executiile extra-judiciare care au loc in Ingusetia ne aduc aminte de seria de disparitii si asasinate lasata in urma, rezultat al unui deceniu de conflicte, in Cecenia, dupa cum sublinia Human Rights Watch in cel mai recent raport – lansat in aceasta vara.

Duminica, Ausev isi conducea propriul autovehicul in apropierea orasul Nalcic, cand masina sa a fost perforata de gloante. El il criticase dur pe fostul presedinte al republicii, Murat Jiazikov, un agent KGB, dar si un vechi prieten al lui Putin, care fusese extreme de nepopular in randul populatiei locale, din cauza coruptiei pe scara larga din administratia sa.

Ausev era oricum in relatii bune cu Iunus-Bek Ievkurov, inlocuit de Jiazikov – numit anul trecut de Moscova. Ievkurov a fost si el tinta unei bombe sinucigase anul trecut, cand a fost atacat convoiul prezidential, presedintele fiind trimis in spital, in conditii critice.

De la inceputul anului, numarul de atacuri din Caucazul de Nord a explodat. Coruptia sistemica, alimentata de un razboi intre extremistii islamici si fortele de securitate ruse angajate in actiuni contra-terorism, a transformat regiunea intr-un abator, unde sangele curge in fiecare zi.

Cu toate ca Ingusetia a fost crutata de ultimele doua razboaie ale Rusiei impotriva separatistilor ceceni, aceasta nu a urmat o cale de prevenire a violentei de dincolo de granita.

Chiar daca Kremlinul a anuntat oficial ca Cecenia a fost "de acum linistita”, rebelii islamisti au reactionat prin transformarea luptei pentru independenta din Cecenia, intr-un Jihad, pentru a stabili un emirat in Caucaz, care sa includa toate republicile sale musulmane sub o unica lege: Sharia.

Victimele fortelor federale

in Ingusetia, conflictul este alimentat de resentimentele populare generate de decizia presedintelui Putin de a-l instala pe nepopularul Jiazikov, ca sef al regiunii.

in timpul serviciului sau, republica a devenit un adevarat Vest Salbatic, marcat si de o mare saracie.

Potrivit grupului Mashr – care activeaza in domeniul drepturilor omului – din momentul in care Jiazikov a preluat puterea, cei suspectati ca s-ar opune regimului, au inceput sa fie "vizitati" de catre fortele de securitate.

Mashr estimeaza ca 212 oameni au fost ucisi in 2008. In 2009, acest numar a fost atins deja din luna august.

Activistii societatii civile dau vina pe trupele federale si militare rusesti pentru cresterea executiilor sumare si pentru crimele care au loc in timpul "operatiunilor speciale". Astfel de actiuni sunt mai mult raiduri si atacuri directionate, asa cum sunt in Cecenia raidurile politienesti.

Agentii patrund in case, in spatiul privat. Fara nicio explicatie, iau oamenii din familiile lor, si apoi ii omoara, sustinand ca au fost rebeli. Astfel, ei pot arata Kremlinului cat de profesinist isi fac treaba.

in general, anchetele lipsesc in urma acestor crime si familiile nu ar putea oricum vreodata sa aiba dreptate.

Victime ale teroristilor islamisti

Violenta fortelor de contra-terorism este dublata de cea a gruparilor islamiste. in ultimii sapte ani, militantii islamisti au ucis 200 de politisti, militari si oficiali guvernamentali.

Cel mai devastator atac a avut loc in luna august 2009, cand un atac cu bomba sinucigasa a “plasat” un camion intr-o sectie de politie din Nazran, principalul oras al Ingusetiei, ucigand 24 de persoane si ranind peste 160.

Militantii islamici au inceput, de asemenea, sa isi directioneze atacurile asupra civililor, pe care ii considera non-islamici. Recent, doua surori, in varsta de 52 si 60 de ani, au fost impuscate mortal intr-un chiosc aflat pe marginea drumului, se presupune ca pentru vanzarea de alcool.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.