Norii de cenusa vulcanica il fac pe Arhiepiscopul Ciprului sa anuleze vizita sa in Turcia

Lacasuri Ortodoxe: din Nicosia
Nori de cenusa vulcanica: Arhiepiscopul Ciprului anuleaza o vizita in Turcia

Arhiepiscopul Ortodox al Ciprului, Chrysostomos al II-lea, blocat pe un aeroport european, a anulat vizita sa in Turcia, din cauza norului de cenusa emisa de vulcanul din Islanda, care a paralizat transporturile aeriene, conform unor surse oficiale de astazi, sambata, 17 aprilie 2010, citate de France Presse.


Arhiepiscopul isi programase o vizita in Turcia, pentru perioada 16-19 aprilie 2010, unde urma sa se intalneasca cu prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a-i prezenta o lista de biserici distruse si vandalizate in urma invaziei turce in partea de nord a Ciprului, dupa 1974.

Potrivit agentiei de stiri cipriote CNA, primatul este blocat la Bruxelles din cauza norului de cenusa vulcanica din Islanda.

Conform estimarilor autoritatilor cipriote grecesti, 520 biserici, capele, manastiri si altare au fost profanate si jefuite, multe dintre aceste cladiri trebuind sa fie restaurate urgent.

Ciprul este divizat dupa invazia turca din nord, in 1974, ca raspuns la o lovitura de stat a nationalistilor ciprioti greci care au dorit sa ataseze insula la Grecia.

in martie, Arhiepiscopul de Cipru a traversat “linia verde” care divizeaza insula, pentru a vizita o parte a insulei aflata sub controlul turc, aceasta fiind prima vizita a unui primat al Bisericii Ortodoxe a Ciprului dupa 1974.

Majoritatea covarsitoare a crestinilor din Cipru sunt ortodocsi, dar insula are, de asemenea, o mica comunitate latina, a carei prezenta dateaza din timpul cruciadelor, alaturi de armeni si maroniti.

…acum, doar pe Lacasuri Ortodoxe.

©Andreea Zahariea publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.