Vaticanul, Kosovo si Biserica Ortodoxa Sarba

Lacasuri Ortodoxe: din Belgrad
Vaticanul, Kosovo si Biserica Ortodoxa Sarba

Cardinalul Walter Kasper, care este seful Consiliului Pontifical, a spus ca Vaticanul nu a recunoscut independenta Kosovo, si tine cont de pozitia Bisericii Ortodoxe Sarbe, SPC.


intr-un interviu acordat agentiei de stiri catolice Kathpress, Kasper a spus:
"Noi stim ca Kosovo este o rana grea si dureroasa pentru Biserica Ortodoxa Sarba, SPC. ?tim, de asemenea, ca aceasta provincie este leaganul si centrul Ortodoxiei sarbe. intelegem acest lucru si il respectam".

Etnicii albanezi din Kosovo si-au declarat independenta fata de Serbia in 17 februarie 2008. Belgradul, care se opune cu fermitate miscarii, a mutat cazul la Curtea Internationala de Justitie. Audierile publice au avut loc anul trecut in perioada 1–11 decembrie, iar judecatorii sunt asteptati sa isi dea avizul in acest an.

Kosovo a fost recunoscuta de catre 22 din cele 27 de state membre ale UE.

Potrivit Kasper, Vaticanul sustine protejarea monumentelor ortodoxe, a bisericilor si manastirilor din Kosovo, si este extrem de intristat din cauza "brutalitatii asupra culturii".

"in Kosovo, monumentele istorice importante, culturale si religioase au fost distruse. Acest lucru nu trebuia sa aiba loc. Nimeni nu poate sterge istoria in acest fel", a mai adaugat el.

– o scrisoare a George Strickland, Ph.D. Northfield, Minnesota – pentru Lacasuri Ortodoxe

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.