(VIDEO de exceptie) Interviu cu Mitropolitul Ilarion: “Patimile”, intr-o interpretare, in sfarsit, Ortodoxa!

Interviu cu Mitropolitul Ilarion: "Patimile", intr-o interpretare, in sfarsit, Ortodoxa!

– Inalt Preasfintia Voastra, as dori sa incep cu o intrebare despre compozitia dumneavoastra, care a fost recent pusa in scena in Biserica Agia Irini la Constantinopol, in prezenta Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Ea se bazeaza pe istoria din Evanghelia Sfantului Apostol Matei despre ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pamant. Spuneti-ne cateva cuvinte despre oratoriul care a fost primit cu mare interes in intreaga lume ortodoxa.


– in general "Patimile”, foarte populare in bisericile romano-catolice si protestante, nu sunt prea obisnuite in cultura ortodoxa. Cele mai cunoscute, in acest sens, sunt Patimile Sfantului Matei de Johann Sebastian Bach. Au mai fost, de asemenea, si alte lucrari pe aceasta tema, dar toate au venit din cultura occidentala. in istoria Bisericii Ortodoxe nu a existat precedent in reflectarea temei Patimilor lui Hristos intr-o compozitie pentru orchestra, solisti si cor. Acum publicata, atat ortodocsii cat si non-ortodocsii au oportunitatea de a intelege Patimile Domnului intr-o interpretare ortodoxa, reprezentata in acest oratoriu.

Aceasta compozitie contine patru parti: Cina cea de Taina, Judecata, Rastignirea si Punerea in mormant. Ea se bazeaza pe structura celor Doisprezece Evanghelii citite in ziua de Joi Mare. in timpul oratoriului, capitolele 26 si 27 din Evanghelia Sfantului Apostol Matei sunt citite aproape complet si, intre cuvintele dumnezeiesti lecturate, se aud muzica simfonica si cantarile.

Ar trebui mentionat ca, opinia ortodoxa vizavi de Patimi si Rastignire este diferita fata de cea a Occidentului, care are influente Renascentiste. Imaginarea, din Vest, a Rastignirii, in care Hristos este reprezentat inca in viata si suferinta, subliniaza elementul realist si compasiunea emotionala pentru Patimirea lui Dumnezeu, in timp ce prin icoana ortodoxa a Rastignirii, in care il vom vedea pe Hristos deja mort, crestinul ortodox este invitat sa experimenteze nu atat emotia cat reflectarea spirituala asupra tainei, expusa dincolo de suferinta lui Dumnezeu-Omul si de moartea Sa. Fara Patimirea si moartea sa, nu vor fi nici Pasti nici inviere. Prin urmare, in perceptia ortodoxa, Patimile sunt profund imbinate cu tema invierii si cu bucuria radianta pascala. Aceasta este ceea ce am vrut sa transmit in primul rand prin muzica mea.

– Ce ati simtit in momentul in care oratoriul dvs. rasuna in Biserica Agia Irini din Constantinopol (Sfanta Irina)?

– intre zidurile catedralei vechi, Agia Irini, te simti coplesit de maretia evenimentelor din istoria bisericii, intamplate aici. Aici, prin al doilea Sinod Ecumenic, Teologia Ortodoxiei a triumfat asupra Arianismului. ?i asta a fost posibil datorita, in primul rand, eforturilor altruiste ale Sfantul Grigorie Teologul. Numele acestui sfant imi este deosebit de drag, fiindca am purtat numele sau inainte de a imi depune juramintele monahale. Am si studiat dealtfel scrierile Sfantului Grigorie, mai multi ani de zile. Mi-a fost tare drag sa vad ca oratoriul inspirat de slujbele Sfintei saptamani a Patimilor rasuna anticipand amintirea liturgica a Patimilor lui Hristos, sub umbra vechii cruci aflate intre acesti pereti.

– inaltpreasfintia Voastra, sunteti cu siguranta un lider al Bisericii, care se bucura de o mare autoritate, mai ales atata timp cat si Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a spus acest lucru: "Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, pe care Dumnezeu l-a inzestrat cu multe daruri si talente, este un excelent teolog si un muzician remarcabil, un lider foarte energic al Bisericii si mana dreapta a Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii". Pornind de la aceasta recunoastere venita din partea Patriarhului Ecumenic, ce responsabilitatea revine inaltpreasfintiei Voastre in ce priveste Ortodoxia si, intr-o perspectiva mai larga, unitatea pan-crestina?

– Fiecare episcop al Bisericii Ortodoxe ar trebui sa fie una cu turma lui Hristos si sa lucreze neobosit pentru mentinerea unitatii Bisericii Universale. Postul de sef al Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii imi plaseaza deci o dubla responsabilitate in pastrarea unitatii Ortodoxiei. Departamentul inseamna, in primul rand, o legatura intre Biserica Ortodoxa Rusa si toate celelalte Biserici locale. Multi parametri ai relatiilor inter-bisericesti sunt stabiliti aici. in ce ma priveste, eu sunt gata sa folosesc toate abilitatile pe care mi le-a lasat Dumnezeu in slujba acestui serviciu responsabil.

– inaltpreasfintia Voastra, urmarim indeaproape pregatirile dumneavoastra rapide pentru vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu in Rusia. Ce inseamna aceasta pentru Biserica Ortodoxa Rusa?

– Vizita Sanctitatii Sale Patriarhul Bartolomeu in Biserica Ortodoxa Rusa inseamna o consolidare dinamica pozitiva in relatiile dintre cele doua Biserici, reafirmarea bunavointei a doi Patriarhi mari pentru cooperare si un pas spre construirea de noi legaturi inter-bisericesti, o importanta primordiala fiind acordata principiului catolicitatii Bisericii. Asteptam cu nerabdare sa vina Sanctitatea Sa, si sunt gata sa fac totul pentru a face ca vizita acestuia sa fie cat mai reusita posibil.

– inaltpreasfintia Voastra, am fost in procesul de pregatire pentru Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe Rasaritene de mai multi ani. Cand considerati, in opinia Dvs., ca va avea loc? Care este semnificatia lui pentru Ortodoxie si lumea crestina a secolului 21?

– Sinodul este posibil numai dupa rezolvarea punctelor precizate in ordinea de zi preliminara convenita prin deciziile Conferintelor pan-ortodoxe. Reluarea cooperarii pan-ortodoxe, care a devenit posibila datorita deciziei comune a intaistatatorilor si reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, la reuniunea lor de la Constantinopol in octombrie 2008, si cursul constructiv al procesului pre-Sinodal ne dau speranta ca Dumnezeu va randui sa putem ajunge la punctul de convocare a Sinodului, in viitorul apropiat. Sinodul pan-ortodox nu va face doar sa rezolve problemele importante ale Ortodoxiei, ci si sa demonstreze o pozitie consolidata comuna ortodoxa privind problemele stringente de astazi.

– Care este sarcina principala a crestinului in timpul nostru si care ar fi contributia spiritualitatii ruse in aceasta epoca de declin a adevarului, epoca a materialismului, a tehnologiei, secularismului si globalizarii?

– in timpul nostru, la fel ca in oricare altul, fiecare crestin este chemat sa marturiseasca pe Hristos prin insusi modul sau de viata. Orice persoana are proprii talanti daruiti de Dumnezeu. Dar este important ca acesta sa dedice acesti talanti lui Dumnezeu, astfel incat sa poata avea cu adevarat o viata lucratoare si de slujire.

Caracteristicile acestea ale erei noastre, precum materialismul si secularismul nu ne ajuta, desigur, sa scoatem la lumina adevarul, dar in aceasta perioada, daca exista vointa, se poate trai in armonie cu credinta celuilalt. Viata unei persoane, in acord cu credinta, poate schimba viata mai multora din jurul ei. Sfantul rus, Serafim de Sarov, a spus: "Cautati duhul pacii si mii din jurul vostru vor fi salvati". "Cautarea" sau acumularea duhului pacii este scopul vietii crestine, asa cum a spus Sfantul Serafim. Atata timp cat acest duh este prezent in lume, aceasta lume va mai trai.

Biserica lui Hristos nu este o organizatie politica sau publica, chemata la lupta impotriva unor procese sau lucrari ale societatii. Dar Biserica poate, si trebuie, prin marturisirea si pozitia pro-activa, sa scoata la lumina adevarul despre fiinta umana, care a fost aratat noua prin Hristos. Vocea Bisericii ar trebui sa devina vocea constiintei publice, iar constiintele sa fie chemate sa previna lumea civilizata, incat aceasta sa se intoarca din cotitura prin care se indeparteaza de imaginea omului ca proiectie a lui Dumnezeu.

– Inaltpreasfintia Voastra, ce doriti sa transmiteti in incheierea interviului, grecilor si tuturor cititorilor Romfea.gr?

– Pentru toti grecii, fratii si surorile noastre in Hristos, si toti cititorii Romfea.gr, as transmite un salut pascal si urari de intarire duhovniceasca in fiecare lucrare. Hristos a inviat!

– in acest moment, doar peLacasuri Ortodoxe!

©traducere si redactare KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 14/2010

– interviul a fost acordat portalului de stiri bisericesti: Romfea.gr – Grecia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.