ALTA LOVITURA: Banca Vaticanului suspectata de spalare de bani

Lacasuri Ortodoxe: din Cetatea Vaticanului
SOCANT: Banca Vaticanului suspectata de spalare de bani

Justitia italiana suspecteaza Institutul de Lucrari Religioase (IOR), banca Vaticanului, de implicare in operatiuni de spalare de bani, procurorii Romei" deschizand de cateva ore o ancheta pe aceasta tema, dupa cum afirma cotidianul La Repubblica, in editia sa de marti, 1 iunie 2010.


Institutul pentru Lucrari religioase, care gestioneaza conturile de ordine religioase si asociatiile catolice, este o structura care beneficiaza de extrateritorialitatea acordata Statului papal, si, prin urmare, nu este obligata sa respecte normele financiare aplicabile institutiilor italiene.

Conform La Repubblica, zece banci italiene, printre care unele dintre cele mai mari, precum Unicredit si Intesa San Paolo, sunt de asemenea vizate de magistrati.

Curtea a descoperit ca banca Vaticanului gestiona conturi ale unor institutii italiene dar cu proprietar anonim, identificat doar cu sigla IOR. Printr-unul din aceste conturi, deschis in 2004, "s-au tranzitat 180 de milioane de euro in doi ani", a scris La Repubblica.

"Ipoteza anchetatorilor este ca subiectii cu “domiciliul fiscal” in Italia se foloseau de IOR ca acoperire, pentru a musamaliza diferite delicte, cum ar fi frauda si evaziunea fiscala", a precizat cotidianul.

Nu a trecut, inca, un an de cand seful IOR a fost schimbat prin numirea lui Ettore Gotti Tedeschi, reprezentant in Italia al grupului spaniol Santander, inlocuindu-l pe Angelo Caloia.

Acesta din urma ajunsese celebru prin fraza sa: "Daca banii sunt balegarul diavolului, noi, ca si crestini, trebuie sa reusim transformarea sa in ingrasamant”.

Institutul a trebuit sa faca fata si falimentului din 1981 al bancii italiene private Banco Ambrosiano, la care IOR a fost actionar principal.

Banco Ambrosiano a produs o gaura financiara de 1,4 miliarde de dolari, 250 milioane de dolari in “cufarul” IOR, dirijat in acel timp de arhiepiscopul american Paul Marcinkus, care a murit in februarie 2006.

IOR se gaseste acum sub monitorizarea unei "comisii vigilente de cardinali", un grup de cinci cardinali numiti de Papa, printre care se afla si actualul numar doi al Vaticanului, cardinalul-secretar de Stat Tarcisio Bertone, precum si predecesorul sau Angelo Sodano.

Informatia, in acest moment, poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe! Verifica!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.