Reconciliere prin Biserici: Biserica Ortodoxa a Rusiei si Biserica Romano-Catolica a Poloniei

Lacasuri Ortodoxe: din Northfield, Minnesota
Biserica Ortodoxa a Rusiei si Biserica Romano-Catolica a Poloniei au promis, joi, 24 iunie 2010, sa isi ajute natiunile tarilor lor sa depaseasca trecutul impartasit, dureros, si sa se indrepte spre reconciliere.

Cele doua biserici, extrem de influente in tarile lor, au decis o intalnire neobisnuita a clerului superior prin care sa elaboreze un document comun ce va trebui sa exprime propria viziune crestina a modului in care cele doua tari vecine slave pot veni alaturi una de cealalta.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Pentru Lacasuri Ortodoxe, citand Reuters – doctor in sociologie, cu specializari in politici publice si de religie. George Strickland CLICK(cell extract) or…


"Ideea este sa revedem istoria natiunilor noastre, din punctul de vedere al Bisericilor noastre. in decursul istoriei natiunilor noastre am experimentat momente de glorie, dar, de asemenea, si unele foarte dureroase", a declarat la o conferinta de presa Stanislaw Budzik, un episcop polonez.

"Ca si crestini, ar trebui sa reflectam asupra istoriei natiunilor noastre si sa apelam la dragoste reciproca si cooperare", a declarat Budzik, secretarul general al Conferintei Episcopale poloneze. Conflictele dintre Rusia si Polonia dureaza de secole. Rusia Sovietica s-a alaturat Germaniei naziste in 1939, in fata Poloniei, iar Josef Stalin a ordonat uciderea a 20.000 de ofiteri polonezi, in 1940, in padurea Katyn. Dupa al doilea razboi mondial, Moscova a impus un regim ateist comunist in Polonia, care a durat pana in 1989.

Initiativa bisericilor "coincide cu o apropiere prudenta intre guvernele” care s-au alaturat in jurul accidentului de avion din Rusia, din luna aprilie 2010, in urma caruia moartea presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, a dus la o revarsare a solidaritatii ruse.

Kaczynski si cei 95 de apropiati ai sai dorea ca, la Katyn, sa fie marcata aniversarea a 70 de ani de la masacru.

Rusia si Polonia raman inca certate pe o serie de probleme, inclusiv extinderea NATO si rachetele defensive, dar urmaresc o concentrare mai mult pe relatiile lor comerciale, ce tind sa inmugureasca.

Arhiepiscopul Hilarion Alfeyev, seful Departamentului de Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat ca bisericile ar trebui sa se delimiteze de politica clar in acest document, a carui elaborare va lua, dupa spusele acestuia, probabil, un an pana la finalizare.

"Scopul nostru este sa facem apel la iertare reciproca si reconciliere, astfel incat erorile din trecut sa nu se mai repete in viitor. Scopul nostru este sa cautam acele lucruri care ne sunt comune… cum ar fi istoria crestina", a mai spus el.

Bisericile catolica si Ortodoxa au fost despartite de Marea Schisma din 1054, iar relatiile lor au fost adesea dure, insa Patriarhul Kirill al Rusiei a considerat o mare prioritate imbunatatirea dialogului inter-religios, odata cu alegerea sa, de anul trecut. O intalnire istorica intre Kirill si Papa Benedict (de origine germana) este acum o perspectiva asteptata.
Acum, doar pe Lacasuri Ortodoxe!

Pentru Lacasuri Ortodoxe, citand Reuters – doctor in sociologie, cu specializari in politici publice si de religie. George Strickland (un parteneriat 2008)

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.