Lacasuri Ortodoxe: din Tel Aviv
Arheologi israeliti au descoperit in localitatea Tel-Tafit ruinele orasului Gat, amintit in Biblie ca patrie a filisteanului Goliat – celui mai iscusit dintre luptatorii armatei filistiniene pe care l-a invins cu multa usurinta Sfantul Prooroc David (I Regi 17).
Orasul a fost zidit de triburile canaanite, fiind ulterior cucerit de filisteni, iar dupa aceasta de israeliteni.
©Articol si redactare: KSLCatalin – pentru Lacasuri Ortodoxe®
Printre antichitatile gasite a fost descoperita o inscriptie care cuprinde numele mai multor filisteni, printre care este amintit si „Goliat”.
Obiectele gasite marturisesc ca in vremurile de atunci Gat era un oras destul de mare. Aici existau topitoare in care se prelucra fierul, fiind confectionate arme de bronz, dupa cum informeaza publicatia Sedmita, citata de EPH Biserica Ortodoxa a Republicii Moldova.
Au fost descoperite de asemenea marturii care atesta veridicitatea pasajului biblic de la II Paralipomena 26, 6 in care se vorbeste despre cucerirea Gatului de catre regele Ozia al Israelului:
"intr-o vreme a plecat el de s-a batut cu Filistenii si a daramat zidurile cetatii Gat si zidurile cetatii Iabne si zidurile cetatii Asdod; si a zidit cetati in tinutul Asdodului si intre Filisteni".
in urma cu 2 ani, National Geographic atragea atentia asupra descoperirii ramasitelor portii vechi a ceea ce se cunoaste a fi orasul biblic Sha’arayim, conform spuselor arheologilor din Israel.
in Biblie, tanarul David, viitor rege, este descris ca luptand cu Goliat in Valea Elah (a stejarului) langa Sha’arayim. Poarta fortificata a Cetatii Elah – a doua descopera in cadrul sitului – dovedeste existenta Sha’arayim, ceea ce inseamna "doua porti" in ebraica, a declarat arheologul Yosef Garfinkel de la Universitatea Evreiasca.
"Toate sit-urile din aceasta perioada, descoperite pana acum, aveau doar o poarta. Avem acum doua porti si acest lucru este foarte neobisnuit", a declarat Garfinkel.
Poarta, construita din pietre care cantaresc pana la zece tone, este situata pe partea estica a sit-ului, in fata Ierusalimului.
in octombrie 2008, Garfinkel descoperea un ciob de ceramica veche de 3000 de ani, cu texte considerate a fi in ebraica.
Cercetarile cu C-14 care au datat unele ramasite de maslin gasite la fata locului dar si ramasitele de ceramica, plaseaza textul undeva intre anii 1000 si 975 i.Hr.- exact cand a trait regele David.
Garfinkel, mai considera la acea data ca descoperirea dovedeste inca o data in plus ca cetatea sau avanpostul au fost parte a unui sistem guvernamental centralizat administrat de catre regele David, seful Regatului Israel.
Cetatea este primul sit descoperit din epoca fierului, pe ceea ce odata era teritoriul controlat de regele David.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 26/2010