O Manastire rupestra din secolul al XI-lea, cercetata de specialistii ucraineni in Mucacevo

Au inceput cercetarile legate de o Manastire rupestra din secolul al XI-lea, efectuandu-se sapaturi in localitatea Mucacevo, din regiunea Transcarpatia a Ucrainei.

Manastirea a fost fondata de doi calugari, care au sosit aici cu binecuvantarea Sfantului Antonie al Pesterilor.

©Un articol realizat si redactat: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


Expertii au descoperit intrarea si continua in prezent explorarea pesterilor si a labirinturilor. Este posibil ca in interiorul acestora sa fie ingropati calugarii. Ulterior, conform informatiilor din presa slava, pe aceste locuri va fi infiintata si o manastire.

"Despre manastirea din munte am invatat din lucrarile lui Vasile Pronin, care scrie ca in secolul al XI-lea, cu binecuvantarea lui Antonie al Pesterilor, care a creat Lavra Kiev-Pechersk, au poposit aici doi calugari.

Ei au sapat pesteri in munte si s-au stabilit in ele. Mai tarziu au mai venit si alti calugari. Pesterile au fost locuite pana in 1360" – a spus Arhiepiscopul de Ujgorod si Mucacevo, Teodor.

Mai tarziu, printul Fedor Koriatovici a construit o manastire de calugari, cu o biserica de lemn pe deal, in Mucacevo.

"in anii 90 am descoperit intrarea in pestera. Am fost de cateva ori. Credem ca inauntru se afla ingropati calugarii. Cand vor degaja intrarile, expertii vor examina ceea ce se afla in labirinturile pesterilor. Apoi, vrem sa reinnoim manastirea veche, sub o forma in care a existat schitul." – a mai spus episcopul Teodor.

Informatia poate fi citita in prezent doar pe Lacasuri Ortodoxe!

Fiindca vizitatorii nostri merita sa fie cei dintai… informati!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.