Obama, un crestin-… musulman? SONDAJ

Lacasuri Ortodoxe: din Washington/SUA – AFP
Unul din 5 americani crede ca Barack Obama este musulman

20% dintre americani cred ca presedintele Barack Obama este musulman, a declarat joi, 19 august 2010, un studiu al Pew Research Center.

©Articol si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Despre Presedintele SUA, care merge in mod regulat la biserica si face numeroase declaratii publice despre credinta sa crestina, mai ales dupa venirea la Casa Alba, de aproape doi ani, americanii, intr-un numar care continua sa creasca, cred ca este de fapt musulman, potrivit acestui studiu.

intre timp, numarul americanilor care il identifica pe Barack Obama ca si crestin a scazut cu aproape jumatate intr-un an, 34%.

Sondajul arata ca o treime dintre republicani cred ca presedintele SUA este musulman, aproape dublu fata de anul trecut.

Numarul de persoane care nu sunt inscrise in vreun partid politic si care impartasesc aceasta conceptie a crescut si el cu 8 puncte, la 18%.

Acest sondaj a fost efectuat inainte de declaratiile presedintelui american, de saptamana trecuta, prin care admitea dreptul musulmanilor de a construi o moschee in apropierea locului atacurilor de la 11 septembrie 2001din New York, in numele libertatii religioase garantate de Constitutie.

Aceste declaratii au provocat o furtuna mass-media si au starnit emotii in randul familiilor victimelor atacurilor.

Dintre cei intervievati, care spun ca Obama este musulman, 60% sustin ca au invatat asta prin intermediul mass-media.

Casa Alba a raspuns prin Washington Post ca aceste evaluari gresite ale religiei presedintelui sunt rezultatul unor campanii de dezinformare "efectuate de catre adversarii sai”.

"in timp ce presedintele a fost angajat personal si sarguincios in credinta sa crestina, oamenii sunt hotarati sa mentina in circulatie informatii false despre valorile si convingerile presedintelui", a spus Joshua DuBois, consilier religios la Casa Alba.

La randul sau, un purtator de cuvant al lui Obama a spus ca "Presedintele este, evident(…) crestin. El se roaga in fiecare zi. Are nevoie in mod regulat de sfaturile unui grup de pastori".

"Credinta lui este foarte importanta pentru el, dar acest lucru nu este ceva la ordinea zilei (pentru el) in conversatiile sale", a declarat purtatorul de cuvant, Bill Burton, din avionul care il transporta pe Obama, joi, in statiunea sa de vara – Martha’s Vineyard (Massachusetts, Nord-Est).

Interogat de ce atat de multi americani sunt confunzi cu privire la religia liderului, Burton a spus ca "oamenii se concentreaza pe alte probleme, si nu surprind cu adevarat spiritualitatea presedintelui".

"Prioritatea presedintelui nu este sa se asigure ca americanii stiu cum este el din punct de vedere religios, ci aceea de a ne asigura ca va pune economia pe drumul cel bun si ca vom crea locuri de munca in aceasta tara", a mai spus Burton.

Sondajul Pew a fost efectuat intre 21 iulie – 3 august 2010, pe un segment de 3003 persoane.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.