Protectia unui lacas ortodox sarb, transferata Politiei locale din Kosovo: Manastirea Gracanica

Lacasuri Ortodoxe: din Pristina NATO/Kosovo (AFP)
Politia locala din Kosovo protejeaza de acum o Manastire Ortodoxa Sarba: Gracanica

NATO a transferat de luni, 23 august 2010, protectia unui lacas ortodox de frunte al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo in grija politiei locale, in ciuda opozitiei Serbiei, a anuntat Alianta intr-o declaratie.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Manastirea Gracanica, asezata langa Pristina, este prima dintre cele 9 lacasuri ortodoxe a caror protectie va intra treptat in sarcina politiei din Kosovo.

"Acesta este un prim pas in punerea in aplicare a unei decizii luate de NATO, pe 9 iulie", a mai spus declaratia.

Gracanica, una dintre cele mai importante Manastiri a Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo, este situata la aproximativ 8 km sud-est de capitala provinciei Kosovo.

Decizia Fortei multinationale a NATO (KFOR) in Kosovo este rezultatul "unei situatii de imbunatatire a securitatii si increderii in KFOR ca forta politieneasca locala si in capacitatea sa de a efectua aceasta sarcina importanta", s-a aratat in aceeasi declaratie.

"Datele de transfer al protectiei catre politia locala, pentru alte trei manastiri, raman sa fie si ele stabilite", spune declaratia.

Cele cinci lacasuri religioase restante, printre care si Manastirea Vasokii Decani, aflata sub protectie UNESCO, "vor continua sa fie protejate de KFOR", adauga declaratia.

KFOR a fost detasat in Kosovo in 1999, in urma bombardamentelor Aliantei, destinate opririi represiunii fortelor sarbe impotriva separatistilor albanezi din Kosovo.

Liderii albanezi din Kosovo si-au declarat independenta in februarie 2008, recunoscuta de 69 de tari, inclusiv de Statele Unite si de 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Serbia se opune acestei proclamatii, considerand inca Kosovo ca fiind provincia sa sudica.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.