SOLUTII de afirmare a valorilor crestine etice in societate. Extinderea si infiintarea de catedre teologice in Universitatile laice. Rolul esential al religiei in scoala

Comitetul Interconfesional al CSI si Crestinilor Baltici (CIAC) a organizat o reuniune de lucru In data de 4 martie 2011, la Departamentul pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, In care s-a discutat despre cooperarea Intre organizatiile religioase si publice In politica demografica.

La reuniune au participat Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, seful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei; Arhiepiscopul Paolo Pezzi, seful Arhiepiscopiei Romano-Catolice a Maicii Domnului din Moscova, V. Vlasenko, presedinte pentru relatiile externe ale Uniunii Evanghelice a Crestinilor-Baptisti din Rusia – co-presedinte al CIAC, precum si membrii comisiei Bisericii Apostolice Armene, ai Bisericii Evanghelice Luterane, Uniunii crestinilor Credintei Evanghelice din Rusia, Bisericii crestinilor de Credinta Evanghelica din Rusia, Adventistilor de Ziua a Saptea si reprezentanti ai organizatiilor publice.


Participantii au discutat despre situatia populatiei In spatiul post-sovietic si s-au ocupat de problema avortului si a politicilor publice privind familia, precum si de necesitatea afirmarii valorilor crestine etice In societate.

Mitropolitul Ilarion a subliniat cativa factori care ar putea duce Impreuna la o schimbare radicala In situatia catastrofala ( a avorturilor) de astazi:

* Politica publica pentru sprijinirea familiei, maternitatii si a copilariei;
* Eforturile Bisericilor Crestine si religiilor necrestine traditionale In Rusia, In acest domeniu, si In sensibilizarea opiniei publice fata de valoarea familiei;
* Eforturile comune ale mass-media de sprijinire a valorilor familiei, maternitatii si fidelitatii civile, descurajand avorturile;
* Propaganda unui mod sanatos de viata prin Invatamantul primar, secundar si superior, creand In randul copiilor si tinerilor imaginea mamei cu multi copii si a familiei mari, care pot fi atractive pentru tanara generatie.

Abordand tema politicilor publice referitoare la familie, IPS Ilarion a declarat ca impulsurile primare si semnalele ar trebui sa vina de sus, din partea presedintelui si a presedintelui Guvernului, a liderilor organelor legislative.

Presedintele DECR a mai prezentat, de asemenea, si solutia educarii medicilor si studentilor In sensul eticii familiale, al bioeticii si al problemelor medicale implicate In viata embrionului In pantecele mamei si a copilului deja nascut.

"Comunitatea medicala ar trebui sa fie Insarcinata cu o sarcina clara de a seta ca prioritate conservarea vietii copilului", a subliniat acesta, constatand faptul ca valoarea muncii medicilor "ar trebui sa fie evaluata dupa numarul de vieti pe care acestia au reusit sa le salveze, si nu sa le distruga". De asemenea, acesta a mai tratat si problema politicii de adoptie.

"?tim ca printre problemele cu care se confrunta societatea noastra este si aceea a abandonarii copiilor de catre parintii lor. Dar dificultatile implicate In adoptie reprezinta o problema nu mai putin usoara. Acest proces este extrem de birocratizat. Pe drumul spre adoptie, parintii trebuie sa depaseasca multe obstacole, iar dificultatile Intampinate de catre adoptatorii potentiali sunt adesea create de lipsa de scrupule a functionarilor implicati".

Mitropolitul Ilarion a mai Impartasit, de asemenea, gandurile sale legate de pasii pe care pot Ii pot face Bisericile crestine si alte religii traditionale, pentru a ajuta la rezolvarea problemei populatiei. "Instrumentul nostru principal este predica. Fiecare dintre confesiunile noastre predica Intr-un mod diferit, dar In masura In care valorile morale sunt implicate, pozitiile noastre sunt foarte similare. Nu exista diferente esentiale Intre confesiunile crestine si religiile traditionale din tara noastra In ceea ce priveste etica familiei. Prin urmare, avem un spatiu vast de cooperare si putem lua In considerare Impreuna o strategie de lucru educationala pentru sprijinirea familiei".
"Fiecare parohie, fiecare comunitate religioasa, poate deveni nu numai un loc unde oamenii se Intalnesc cu Dumnezeu si participa la Tainele Sfinte, ci, de asemenea, un loc unde oamenii pot afla despre ceea ce Inseamna o familie cu drepturi depline", a mai spus el.

Referindu-se la activitatea mass-media, Mitropolitul Ilarion a reclamat absenta oricarei strategii de sustinere a familiei si a propagandei pentru o viata sanatoasa, pe canalele de televiziune centrale Federale. Dimpotriva, prea mult timp este alocat propagandei directe si indirecte de relaxare sexuala, violenta, desfrau si alte vicii care contrazic radical etica crestina a familiei. "Din pacate, astazi, televiziunile noastre nu au un program regulat, care sa arate ceea Inseamna o familie, de ce este nevoie de un copil, modul In care copiii ar trebui sa fie tratati, modul In care sotul si sotia ar trebui sa se comporte unul fata de celalalt, de ce relatiile sexuale Inainte si In afara casatoriei sunt periculoase, ce consecinte au avortul si contraceptia".

”Convingerea mea profunda este ca realitatea formata de mass-media noastra nu ar trebui sa duca la disparitia natiunii noastre, ci la o schimbare treptata In bine a situatiei populatiei”.

In ce priveste rolul sistemului de Invatamant In normalizarea situatiei demografice, Presedintele DECR a atras atentia asupra faptului ca astazi sistemul de Invatamant primar, secundar si superior este folosit pentru a insufla copiilor si tinerilor ideea ca o persoana de succes este cea care a facut o cariera si a creat pentru sine si In jurul sau o situatie de bunastare materiala maxima. Astfel, valorile familiei ramanand departe de primul plan In lectiile predate elevilor si studentilor.

In aceasta privinta, Mitropolitul Ilarion a afirmat ca a este extrem de importanta extinderea experimentului predarii elementelor de baza ale culturii religioase In scolile laice.
"Cultura de baza religioasa nu vorbeste doar despre istoria bisericilor sau a traditiilor religioase. Ea este, de asemenea, si o predicare a eticii. Cred ca o parte considerabila a cursurilor ar putea fi rezervata unui discurs privind valorile etice, In special Intelegerii religioase a familiei", a mai spus el.

De asemenea, el a mai subliniat si importanta unei noi raspandiri a teologiei, ca disciplina care sa fie predata In institutiile de Invatamant superior, Infiintandu-se catedre de teologie si In institutiile de Invatamant seculare.
"Institutiile de Invatamant superior care ar stabili o catedra pentru un preot, ar avea obligatoru propiul preot, permanent. In unele cazuri, prezenta unui preot joaca un rol esential In viata unei universitati. De fapt, o catedra de teologie devine nu numai o sursa de cunostinte, ci, de asemenea, si o pepiniera a moralitatii, atat de necesara pentru institutiile de Invatamant superior", a spus acesta.

In urma discutiilor avute In cadrul Intalnirii, s-a adoptat si un document final.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.