Clubul Rotary Samvs – Cluj: Mitropolitul Andrei – Lectiile etice ale crizei din perspectiva religioasa

afis conferinta ips andrei cluj 2011 Mitropolitul Andrei va conferentia despre lectiile etice ale crizei din perspectiva religioasa

Marti, 7 iunie 2011, de la orele 17.00, In sala Multimedia din cladirea noua a rectoratului Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (Str, Victor Babes nr. 8), Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei al Clujului va sustine conferinta cu titlul „Lectiile etice ale crizei: perspectiva religioasa”, In care Isi va propune sa identifice implicatiile sufletesti ale unei crize care nu afecteaza doar bancile sau economiile, ci mai ales mentalitatile si viziunile despre viata. Cum la radacina crizei actuale sta lipsa valorilor si a reperelor, abordarea ei din perspectiva religioasa se impune de la sine.


Gazda Intalnirii va fi prof. dr. Constantin Ciuce, rectorul UMF Cluj si va fi urmata de dialogul cu sala.

Conferinta este initiata de FORUM NAPOCENSIS, o tribuna a dialogului si a dezbaterilor de idei patronata de Academia Romana, care reuneste principalele patru Universitati clujene si oamenii din mediul de afaceri. Pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, a informat Pr. Bogdan Ivanov

FORUM NAPOCENSIS 2011

Lect?iile etice ale crizei Argumentum

Conceptul

Mitropolitul Andrei Initiativa Clubului Rotary Samvs din Cluj se plaseaza sub egida generoasa a Academiei Romane si se bucura de colaborarea Universitatilor clujene. Ea pleaca de la o constatare valabila nu doar In vremuri de criza. Este vorba despre diluarea In spatiul academic romanesc a rolului modelelor umane si a reperelor intelectuale obligatorii pentru formarea solida, adica nu doar pentru informarea studen?ilor. Fara sa acuzam aici simplist mass media pentru deserviciul facut culturii valorii prin promovarea nonvalorilor, cert este ca avem un evident deficit al modelelor de calitate. Locul lor este luat de tot felul de pseudo-modele care au marele defect de a nu fi, In cele din urma, etice, de a se baza pe o „reteta de viata” profund amorala. De la manelist la fotbalist si de la loazele politicienilor la „vip-urile de toate felurile – tanarul de azi este confruntat cu o imagine complet deformata a ceea ce Inseamna succesul si bunastarea. Criza financiar-economica In care ne aflam de mai bine de doi ani vine si amplifica din pacate criza etica In care ne aflam de peste doua decenii.

Publicul tinta

Seria de conferinte-dezbateri care inaugureaza In 2011 FORUM NAPOCENSIS trimite la dublul sens al crizei (financiare, dar si etice). Prin aceste conferinte se doreste punerea fata In fata a publicului studentesc (dar nu numai) cu modele reale de oameni ai cetatii care au reusit In viata fara compromisuri majore. Prin promovarea continutului conferintelor, inclusiv sub forma unui volum colectiv, dar si pe canalele mediatice ale internetului, mesajul va fi accesibil unui public cat mai larg, initiativa putand fi pusa sub semnul unui paradoxal elitism de mase.

Desfasurarea

Cele doua conferinte de deschidere ale lui FORUM NAPOCENSIS abordeaza lectiile etice ale crizei din perspectiva societatii civile (In sensul foarte larg al termenului). Astfel, In data de 31 mai 2011, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Dragos Bucurenci, presedintele asociatiei MaiMultVerde, Isi propune sa ofere cateva sugestii de echilibrare a raportului omului cu mediul Inconjurator si sa raspunda la Intrebarea provocatoare „la ce trebuie sa renuntam pentru a mai ramane cu ceva?” Conferinta din 7 iunie 2011, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Arhiepiscopul si Mitropolitul Andrei al Clujului va deslusi implicatiile sufletesti ale unei crize care nu afecteaza doar bancile sau economiile, ci mai ales mentalitatile si viziunile despre viata. Cum la radacina crizei actuale sta lipsa valorilor si a reperelor, abordarea ei din perspectiva religioasa se impune de la sine. Conferintele vor fi urmate de dialogul cu sala.

Informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.