publicat în: Arhivă

VA INVIT SA VIZIONATI FILMUL: “EVADAT DIN GULAG”, CARE VA FI DIFUZAT PE POSTUL TVR CULTURAL DUMINICA 18 APRILIE, ORA 17:00

VA INVIT SA VIZIONATI FILMUL: "EVADAT DIN GULAG", CARE VA FI DIFUZAT PE POSTUL TVR CULTURAL DUMINICA 18 APRILIE, ORA 17:00

Un evadat din Gulag

Georgia seamana in multe privinte cu Romania. Intre altele, si Georgia s-a zbatut sub dominatia otomana si apoi sub comunismul de sorginte sovietica. Ca si noi, georgienii au supravietuit comunismului, dar ei si-au pastrat spiritualitatea nealterata in mai mare masura decat noi. Cum au rezistat spiritual georgienii intr-un comunism mai indelungat si mai apasator decat al nostru, e greu de explicat pe scurt.


Insa, vizionarea filmului documentar Evadat din Gulag, care istoriseste o parte din viata printului Ciabua Amiredjibi, va va ajuta sa va apropiati de sufletul georgian. Iar apropierea sufleteasca este acel ingredient al cunoasterii fara de care, oricat de multe si precise informatii ati avea “ fie ca istoric profesionist, fie ca amator de istorii“ istoria nu isi va revela niciodata sensul sau deplin.

Asadar, va invit sa vizionati filmul Evadat din Gulag care va fi difuzat pe postul TVR Cultural duminica 18 aprilie 2010, ora.17:00 si va pun la dispozitie cateva date din biografia oficiala a lui Ciabua Amiredjibi care, pe langa ca a fost un prodigios evadat, este si un scriitor de succes (cartile sale Data Tutashia si Spovedania taurului au fost traduse si in romana, in prezent fiind in curs de traducere romanul Gora Mborgali).

Ciabua Amiredjibi s-a nascut in 1921, la Tbilisi, capitala Georgiei, intr-o veche familie nobiliara. Numele lui este Mzechabuk Amiredjibi, Ciabua fiind un diminutiv al prenumelui.

Tatal lui, printul Irakli G. Amiredjibi a fost avocat si economist, cu studii la Moscova. Inca din copilarie tatal lui Ciabua a luat parte la miscarea de eliberare nationala si a fost arestat de multe ori. In vremea terorii bolsevice a fost arestat de 4 ori, iar in 1938 a fost ucis de bolsevici.

Mama lui Ciabua, printesa Maria M. Nakashidze, era profesoara. Si ea a suferit teroarea comunista, a fost arestata si condamnata politic de doua ori, la trei si apoi la patru ani de inchisoare.

Ciabua a avut doua surori, Rodam si Natia Amiredjibi. Rodam a fost dramaturg si a murit in 1994. Natia este critic de film, autor al mai multor carti, profesor asociat al Institutului de Film din Georgia.

Ciabua este casatorit cu Tamar G. Djavakhishvili. Ea este filolog, poet, autor al mai multor volume de versuri.

Copiii lui Ciabua Amiredjibi: Manana Amiredjibi este scriitor, Leila Amiredjibi este diplomat; Irakli Amiredjibi, istoric, a fost ucis in 1992, in razboiul din Abhazia; Lasha Amiredjibi este sculptor; Kutsna Amiredjibi este regizor, operator si producator independent de film; Shalva Amiredjibi este directorul unei intreprinderi particulare.

Ciabua a absolvit liceul in 1938. A participat la razboi in 1941-1942, dar a fost eliberat din armata din cauza originii nobiliare. In 1943 a intrat la Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat din Tbilisi. In aprilie 1944 a fost arestat si apoi condamnat la 25 de ani inchisoare sub acuzatia de participare la complot in vederea rasturnarii puterii sovietice din Georgia.

A fost detinut in Gulag timp de 16 ani. A evadat de mai multe ori. A fost condamnat la moarte de doua ori. A cumulat 83 de ani de condamnari politice. A fost eliberat conditionat in 1959. Mai tarziu a fost reabilitat.

Despre perioada urmatoare eliberarii, Ciabua spune:

"Intorcandu-ma din inchisoare mi-am reluat studiile, dar le-am abandonat curand caci devenisem membru al Uniunii Scriitorilor si eram deja autor a doua volume de proza scurta. In plus, in vremea detentiei si a perioadelor de libertate obtinuta prin evadare – vreo 5 ani cu totul – am dobandit o educatie la care studiile universitare nu mai aveau ce sa adauge. Si mai era un motiv: trebuia sa-mi castig existenta. Sunt autorul mai multor volume de proza scurta [volumul Spovedania taurului a fost tradus si in romana, n.m. L.D.P.], al romanelor Data Tutashkhia (1973) [tradus si in romana, n.m. L.D.P.], Gora Mborgali (1994) [in curs de traducere in romana, n.m. L.D.P.], si Regele Gheorghe cel Maret (2003), precum si al unui mare numar de articole pe diverse teme, intre care si de critica literara."

In 1979 a fost turnat serialul de televiziune Data Tutashkhia, inspirat din romanul omonim. Romanul Data Tutashkhia a fost tradus in 29 limbi. In 1996 si 1999 a fost nominalizat la Premiul Nobel. Romanul Gora Mborgali a fost de asemenea nominalizat la Premiul Nobel si a fost tradus in rusa si suedeza.

Ciabua Amiredjibi a avut mai multe functii de conducere in cadrul studioului de film georgian.

In perioada 1992-1996 a fost deputat al Parlamentului Georgian si presedintele Fondului de Aparare din Georgia.

A fost unul dintre fondatorii Asociatiei Scriitorilor Georgieni (Pen-center of Georgia) si presedintele ei in perioada 1994-1997, iar din 1998 Presedintele ei de onoare.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Georgia din 1964 si membru al redactiilor mai multor ziare si reviste, precum si editorul si redactor-sef al ziarului Ganakhlebuli Iveria.

* * *

Va trimit in attachment trei fotografii ale lui Ciabua Amiredjibi si un scurt articol despre Georgia.

– pentru Lacasuri Ortodoxe: Lucian D. Popescu

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010