Date si texte despre filmele Balcanice, pe tari, prezente la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara 2010.
Va reamintim ca Lacasuri Ortodoxe este partener media al acestui festival. NU uita!
©redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion
(Copiaza si Recomanda aceasta adresa si altora… celor care vor sa urmareasca inregistrari audio, video si fotografii deosebite!) http://arhiva.lonews.ro/fdfac-balcanii-2010.html
ALBANIA
Tristetea doamnei Schnajder/ Trishtimi i zonjës Shnajder/ The Sorrow of Mrs. Schneider
2008, Albania- Cehia
Drama/ Drama, 104`
Regizori/ Directors: Piro Milkani, Eno Milkani
Director de imagine/ Director of photography: Miro Gábor, Afrim Spahiu
Scenarist/ Scripwriter: Radek Sofr, Piro Milkani
Actori/ Cast: Nik Xhelilaj, Anna Geislerová, Barbora Stepánová, Michele Placido, Arta Dobroshi
Nominalizari: propunerea Albaniei la Premiul Oscar pentru film strain (2009)
Sinopsis: Un film cu caracter autobiographic pentru regizorul Piro Milkani. O poveste de dragoste Intre un student albanez care ar vrea sa ramana In Praga cea libera si o cehoaica care doreste sa evadeze dintr-o casnicie nefericita Intr-o tara mediteraneana. De notat Michele Placido In rolul unui conte care ramane In propriul sau castel devenit muzeu. Toti sunt prizonierii conditiei lor…
Piro Milkani (n. 1939). Absolvent al FAMU la Praga. Regizor a 21 de filme, director de imagine la 11 filme, uneori scenarist, producator si interpret. Intre altele a fost interpret In filmul Lamerica al lui Gianni Amelio si coproducator al filmului lui Theo Anghelopoulos Privirea lui Ulise.
Ceasul de mana/ Watch!
2008, Italia- Albania, 26min.
Scurtmetraj, comedie/ Short, comedy
Regizor/ Director: Domenico Mongelli
Director de imagine/ Director of photography: Spartak Papadhimitri
Scenarist/ Scriptwriter: Domenico Mongelli
Actori/ Cast: Timo Flloko, Doruntina Visha, Rozina Prendi, Mimmo Mongelli, Klodian Hoxha
Sinopsis: In 2007 In timpul vizitei In Albania, presedintelui american George W. Bush i-a disparut ceasul. Mimmo Mongelli a avut ideea de a inventa o poveste tragicomica In legatura cu acest incident.
Domenico Mongelli (n.1957 Bari) Regizor de teatru si autor a 3 filme de fictiune. Fondator si director al Festivalului International de Film Levante de la Bari.
BULGARIA
Corespondent de razboi/ Voenen korespondent/ War Correspondent
2008, Bulgaria, 89`
Drama/ Drama
Regizor/ Director: Kostadin Bonev
Director de imagine/ Director of photography: Konstantin Zankov
Scenarist/ Scriptwriter: Vladi Kirov
Actori/ Cast: Penko Gospodinov, Antony Argirov, Irini Zhambonas, Joana Bukovska
Premii: Cavalerul de Bronz la Moscova; Premiul publicului la Sofia; Premiul special la Plovdiv; premiul pentru cea mai buna actrita la Volokolamsk (Rusia); 4 premii ale Centrului Bulgar al Cinematografiei (cel mai bun film TV, cea mai buna actrita In rol secundar, cel mai bun sunet, cele mai bune costume)
Sinopsis: In 1917 un ofiter bulgar strabate Dobrogea nu numai In calitate de corespondent de razboi, ci si pentru a Indeplini rugamintea unui prieten. El va nota nu numai ravagiile razboiului si ale holerei dar si Intalnirea fata In fata cu inamicul, reprezentat de un ofiter roman. Corespondentul de razboi este marele prozator bulgar Iordan Iovkov.
Coridorul nr. 8/ Koridor nomer 8/ Corridor No. 8
2008, Bulgaria, 74`
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Boris Despodov
Director de imagine/ Director of photography: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
Scenariu/ Script: Boris Despodov
Premii: Premiul juriului ecumenic, Berlinale (2008); Premiul pentru cineastul In ascensiune la Hot Docs Toronto; Premiul Inima orasului Sarajevo pentru cel mai bun documentar
Sinopsis: Coridorul nr.8 a fost un proiect european de infrastructura pentru o sosea Intre Marea Neagra si Marea Adriatica strabatand Bulgaria, Macedonia si Albania. Precum multe altele In Balcani, proiectul a esuat. Practic, un road movie pentru un drum care nu exista…
Boris Despodov (n.1973 Sofia). Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Sofia. Autor al mai multor filme de animatie premiate. Isi realizeaza singur afisele.
Problema cu tantarii si alte istorii/ Problemat s komarite i drughi istorii/ The Mosquito Problem and Other Stories
2007, Bulgaria, 100`
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Andrey Paounov
Director de imagine/ Director of photography: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
Scenariu/ Script: Lilia Topouzova, Andrey Paounov
Premii: Premiul Grierson al Institutului de Film Britanic; Premiul Adolf Grimme; premii la Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave (Ungaria)
Awards: Grieson Award of BFI; Adolf Grimme Prize; awards in Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave (Hungary)
Sinopsis: Povestea tragicomica a unui orasel de pe Dunare (Belene) unde a fost un lagar pentru detinutii politici si un santier pentru ridicarea unei centrale atomice. Autoritatile spera ca localitatea sa devina o destinatie turistica dar momentan se confrunta cu tantarii…
Andrey Paounov (n. 1974 Sofia) a fost barman la Praga, bucatar In Washington DC, gradinar la Toronto, operator boom la New York si contabil la San Francisco. In prezent este un regizor si scenarist, cunsocut pentru documentarul sau de debut, Gheorghi si fluturii, care a fost distins cu “Lupul de Argint” la Festivalul de la Amsterdam. Al doilea sau film, Problema cu tantarii si alte istorii a fost inclus In Saptamana criticii la editia 46 (2007) a Festivalului de la Cannes.
Europolis, orasul din Delta/ Evropolis- gradat na Deltata/ Europolis, the Town of the Delta
2009, Bulgaria- Austria, 80`
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Kostadin Bonev
Directorde imagine/ Director of photography: Konstantin Zankov, Dimiter Mitov
Scenarist/ Scriptwriter: Vladi Kirov
Premii: Premiul pentru cel mai bun documentar Freiburg (2010); Marele Premiu Rhytonul de Aur la Plovdiv; mentiune la Los Angeles
Sinopsis: Filmul reconstituie povestea gloriei si decaderii Sulinei, candva supranumita de catre scriitorul Eugeniu Botez (Jean Bart) Europolis din cauza afacerilor de amploare si a cosmopolitismului ei.
Kostadin Bonev (n. 1951 Tryavna) A absolvit sectia de critica de teatru a NATFIZ din Sofia. Ulterior s-a specializat In regie cu Gheorghi Diulgherov. Scenarist si regizor a peste 20 de filme, majoritatea documentare.
CROATIA
Patrula de granita/ Karaula/ The Border Post
2006, M.Britanie- Serbia si Muntenegru- Croatia- Slovenia- Macedonia- Bosnia si Hertegovina- Ungaria- Austria
Comedie neagra/ Black comedy, 95 min.
Regizor/ Director: Rajko Grli?
Director de imagine/ Director of photography: Slobodan Trnini?
Scenarist/ Scriptwriter: Rajko Grli?, Ante Tomi? (dupa romanul acestuia/ after his novel "Nista nas nesme iznenaditi")
Actori/ Cast: Toni Gojanovi?, Sergej Trifunovi?, Emir Hadzihafizbegovi?, Verica Nedeska
Premii: Marele Premiu Delfinul de Aur; Premiul pentru regie si Premiul FIPRESCI la Tróia; Premiul pentru ecranizare la Vlissingen (Olanda); Arena de Aur la Pula; Premiul publicului la Triest; nominalizare la Scoica de Aur la San Sebastian.
Sinopsis: Filmul reprezinta prima coproductie a tuturor fostelor republici, sustinuta de Eurimages si la care a participat chiar si un producator din Kosovo. Incepe ca o comedie In mediu cazon, Intr-o unitate la granita cu Albania, In care comandantul bosniac Isi trateaza sifilisul si Isi motiveaza absenta de acasa prin pretinse mobilizari de trupe albaneze In zona. In cateva zile lucrurile devin serioase…
Rajko Grli? (n. 1947 Zagreb) este, alaturi de regizorul de animatie Dusan Vukoti?, cel mai mare cineast croat. S-a format la FAMU din Praga precum Goran Paskaljevi? si Emir Kusturica si alti mari cineasti ex-iugoslavi ale caror filme sunt caracterizate de un stil cinematografic meticulos si subiecte care Imbina drama cu umorul subtil. In prezent este profesor de cinema la Universitatea din Ohio. Cele 28 de filme pe care le-a regizat au obtinut 10 premii la festivaluri internationale iar Bravo maestro (1978) a fost nominalizat la Palme d`Or la Cannes.
GRECIA
Banchet aniversar sau balcanii fara cuvinte/ Glenti genethlion – Mia vouvi valkaniki istoria/ Birthday Celebration or a Silent Balkan Story
1995, Grecia- Bulgaria
Documentar/ Documentary, 87`
Regizor/ Director: Fotos Lambrinos
Director de imagine/ Director of photography: Elias Kostandakopoulos
Scenarist/ Scripwriter: Fotos Lambrinos, Dimitris Nollas
Sinopsis:Acest film dedicat centenarului cinematografiei reuseste printr-un montaj ingenios de scene din filme mute grecesti, romanesti, bulgare si sarbesti sa reconstituie o poveste unica balcanica. Practic, Fotos Lambrinos dovedeste ca In perioada muta filmul era mai international decat In epoca sonora si ca Balcanii au, pe langa deosebiri, un fond spiritual comun.
Fotos Lambrinos (n. 1945) a absolvit studiile de cinema la VGIK din Moscova. Intre 1958- 1963 a lucrat ca regizor de teatru si a pus pentru prima data In scena In Grecia o piesa de Eugen Ionesco, “Lectia”. A colaborat cu regizorii Costa-Gavras si Theo Anghelopoulos In diverse comisii de experti, ca si la scenariul filmului celui de-al doilea, Actorii ambulanti (1975). A regizat cateva zeci de filme, mai ales documentare. In 1987 filmul sau de fictiune Doxobus a obtinut 4 premii la Salonic. Datorita studiilor sale In arhive este considerat unul dintre specialistii In istoria Greciei moderne. In prezent preda la Universitatea Thessalia.
Miresmele Constantinopolului/ Politiki kuzina/ A Touch of Spice
2003, Grecia- Turcia, 108`
Drama/ Drama
Regizor/ Director: Tassos Boulmetis
Director de imagine/ Director of photography: Takis Zervoulakis
Scenariu/ Script: Tassos Boulmetis
Interpeti/ Cast: Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidiou, Tassos Bandis, Basak Köklükaya
Premii: 10 premii la Salonic
Sinopsis: Este un film autobiografic pentru Thassos Boulmetis. Este un film despre cautarea si pierderea savoarei vietii, In care un grec din Istanbul Ii lasa nepotului Fanis o mostenire spirituala greu de uitat si amintirea unui oras minunat. Copilul Fanis e deportat din Turcia Impreuna cu familia, dar se Intoarce dupa 35 de ani cand afla ca bunicul e bolnav, Incercand sa regaseasca farmecul orasului sau natal si iubita din copilarie. Pare ca le-a regasit dar de fapt e prea tarziu. Tatal sau da glas framantarilor grecilor proveniti din diaspora fiind nevoit sa spuna mereu ca nu e turc, ca Grecia parea mai frumoasa din afara si sa regrete ca a fost nevoit sa-si paraseasca orasul natal. Pentru el Istanbulul era „Orasul”, adica unicul oras.
Thassos Boulmetis (n. 1957 Istanbul) A studiat fizica la Universitatea din Atena si regia la Universitatea din California (UCLA). ?i-a Inceput cariera ca realizator de emisiuni TV si apoi s-a specializat In efecte speciale si procesarea electronica a imaginii.
MACEDONIA
Dincolo de lac/ Preku ezeroto/ Beyond the Lake
1997, Macedonia- Polonia
Film de dragoste/ Romance, 110`
Regizor/ Director: Antonio Mitriceski
Director de imagine/ Director of photography: Bartlomiej Maj
Scriptwriter: Tasko Georgievski, Antonio Mitriceski
Muzica/ Music: Gheorghe Zamfir, Ljupcio Konstantinov
Actori/ Cast: Ekrem Ahmeti, Sabina Ajrula, Petre Arsovski
Nominalizari: la marele premiu la Cairo (1997) si Kiev (1998)
Sinopsis: Dupa un fapt real o poveste de dragoste Intre un macedonean si o albaneza (pe muzica lui Gheorghe Zamfir). Ii separa un lac dar mai ales o frontiera. Incercand sa-si revada iubita Konstantin este Inchis de autoritatile comuniste albaneze ca spion. Va mai rezista dragostea lor dupa 40 de ani?
Antonio Mitriceski (n.1961 Skopje). In 1987 a absolvit Academia de Film si Teatru din Lodz . A regizat doua filme de fictiune de lungmetraj. In prezent este asistent la Facultatea de Arte dramatice din Skopje.
Inauntru/ Vnatre/ Inside
2009, Macedonia, 8`
Desen animat/ Short animation
Regizor/ Director: Ivan Ivanovski
Director de imagine/ Director pf photography: Ivan Ivanovski
Scenariu/ Script: Ivan Ivanovski
Premii: Premiu special la Ljubljana
Sinopsis: Filmul ne introduce In lumea Inchisa a unui personaj care traieste cu nostalgia clipelor petrecute cu iubita.
La rasarit/ Na izgrejsonce/ At Daybreak
2009, Macedonia, 16`
Regizor/ Director: Gjorce Stavreski
Director de imagine/ Dirctor of photography: Dimo Popov
Scenariu/ Script: Gjorce Stavreski
Interpreti/ Cast: Petar Arsovski, Jordan Simonov, Marija Bejkova, Lile Georgieva
Premii: Masca de Aur penru cel mai bun scurtmetrak la Ohrid; Premiul Aco Aleksov la Strumica (Macedonia)
Sinopsis: Chiar Inainte de zori batranul administrator al unei cabane gaseste o fata speriata. Cand apare iubitul fetei batranul decide sa-i spuna ca nu a vazut-o…
SERBIA
Butoiul cu praf de pusca/ Bure baruta/ Cabaret Balkan
1998, Iugoslavia-Macedonia- Franta- Turcia- Grecia
Drama/ Drama, 102`
Regizor/ Director: Goran Paskaljevi?
Director de imagine/ Director of Photography: Milan Spasi?
Scenarist/ Scriptwriter: Goran Paskaljevi?, Dejan Dukovski (piesa/ the play “Bure baruta”)
Interpreti/ Cast: Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Aleksandar Bercek, Milena Dravi?, Mirjana Karanovi?, Miki Manojlovi?
Premii: premiile FIPRESCI la Venetia si la European Film Awards; Nastro d’Argento pentru cel mai bun regizor strain; premii la Valladolid, Santa Barbara, Haifa, Gent, Bitolia
Sinopsis: Filmul consta Intr-o serie de scurte povestiri violente care se Intrepatrund. Avand In vedere faptul ca actiunea are loc Intr-un Belgrad haotic dintr-o noapte de decembrie In 1995 iar filmul a fost lansat putin Inainte de bombardamentul NATO spectatorul poate avea impresia ca asista la ultimele clipe ale Sodomei. Aici violenta izbucneste aproape din senin caci unele dintre personaje constituie veritabile butoaie cu pulbere umblatoare.
Goran Paskaljevi? (n. 1947 Belgrad) este unul dintre cei mai mari regizori sarbi. S-a format la FAMU din Praga ca si alti mari cineasti ex-iugoslavi ale caror filme sunt caracterizate de un stil cinematografic meticulos si subiecte care Imbina drama cu umorul subtil. A avut de mai multe ori de suferit din cauza cenzurii iar Intre 1992- 1998 si-a parasit tara din cauza escaladarii nationalismului. Dintre cele 27 de premii internationale trebuie amintite Premiul juriului la Berlin In 1976 pentru Paznicul plajei pe timp de iarna, premiile de la Venetia precum cel al publicului In 1992 pentru Tango Argentino si premiul FIPRESCI In 1998 pentru Butoiul cu praf de pusca, ca si nominalizarile la Palme d`Or la Cannes si Leul de Aur la Venetia, pentru Tratament special (1980), respectiv Cum a devenit Harry un copac (2001).
Secunda 21/ 21 sekund/ The 21st Second
2008, Serbia, 56`
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Zeljko Mirkovi?
Director de imagine/ Director pf photography: Darko Kovi?
Scenariu/ Script: Zeljko Mirkovi?
Premii: Premiul pentru cel mai bun regizor la Velika Plana (Serbia); premiul 2 la Dialectus Budapesta; mentiunea juriului la Zagreb Dox; mentiune speciala la Prvi Kadar, Sarajevo
Sinopsis: Documentar despre colonelul care a doborat faimosul avion invizibil F117A. Dani Zoltan e acum colonel In rezerva si lucreaza ca brutar.
Cine Ii pazeste pe paznici/ Ko cuva cuvare/ Who Guards the Guardians
2007, Serbia, 15`
Scurtmetraj de fictiune, drama/ Short, drama
Regizor/ Director: Goran Stankovi?
Premii: Premiul de platina la WorldFest Houston
Sinopsis: Un soldat e dus de un camion spre front. Prezentul Ii trezeste amintiri din copilarie vazute In flashback.
Daca Iti imaginezi/ Si tu timazin/ If You Imagine
Serbia, 2004, 32`
Scurtmetraj, drama/ Short, drama
Regizor/ Director: Maja Miloš
Director de imagine: Vladimir Simi?
Scenariu/ Script: Maja Miloš
Actori/ Cast: Neda Nikoli?, Mihajlo Jovanovi?, Zoran ?osi?, Marko Jeremi?
Sinopsis: Mira Incearca sa scape de saracie si de munca Intr-o fabrica. Devine prostituata dar o asteapta o experienta si mai traumatizanta…
Punctul de oprire/ Ta?ka prekida/ The Br(e)aking Point
Serbia, 2008, 28`
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Igor M. Toholj
Director de imagine: Fedor Muni