Pecetea lui antihrist, codurile de bare si semnele vremurilor (diac. Kuraev) – Din raspunsurile Sinodului Rus pe aceasta problema

„Pecetea lui antihrist, codurile de bare si semnele vremurilor"
Diac. Andrei Kuraev
Ed. Sophia, Bucuresti, 2005


Din concluziile Comisiei Teologice Sinodale A Bisericii Ortodoxe Ruse (2000):

„Opinia raspandita printre unii crestini ortodocsi ca antihrist Inca nu a aparut, dar Isi pune deja pecetile, sau ca va urma un fel de antepecete contravine Invataturii Bisericii despre venirea lui antihrist In vremurile din urma ale istoriei omenirii."

Cuviosul Efrem vorbeste despre „pecetea fiarei":

„Toti cei ce vor crede In fiara si vor primi pecetea necuratiei si a chipului miselesc se vor alipi de ea."

Asadar, conditia obligatorie estecredinta In fiara". Dar fata de ce fel de fi­ara pretind credinta guvernele rus si ucrainean? Credinta In antihrist nu consta In a recunoaste ca la Bruxelles este instalat un calculator cu numele „fiara", ci In aceea de a recunoaste ca, fiara" este Hristos. Pacatul apostaziei va fi In aceea ca oamenii vor crede In antihrist ca In Hristos.

Pana In ziua de azi nici unul dintre statele lumii nu invita la Inchinare religioasa fata de falsii mesia moderni (oricine ar fi acestia). Chiar si crestinii care considera codurile de bare ca fiind „pecetea lui antihrist", cand totusi se hotarasc sa le primeasca, nu o fac cu credinta, ci cu frica. Iar cei ce nu cred In prezenta celor trei de sase In codurile de bare, nu cred In puterea lor magica, si nu se tem de ele, sunt cu atat mai putin condamnabili de pacatul apostaziei si al idolatriei.

Sa ne amintim, de asemenea, de avertismentul Ingerului din Apocalipsa:

„?i al treilea Inger a venit dupa ei, stri­gand cu glas puternic: Cine se Inchina fiarei si chipului ei si primeste semnul ei pe fruntea lui si pe mana lui va bea si el din vinul aprinderii lui Dumnezeu" (Apoc. 14, 9-10).

Dupa cum vedem, pecetea „fiarei" devine Infricosatoare numai cand si Intrucat este conjugata cu Inchinarea la fiara. Dar crestinii care pasesc In lumea civilizatiei cibernetice (inclusiv In cea a comertului electronic) nu simt nici un fel de atractie religioasa spre lumea spiritelor.

Militantii Impotriva introducerii codurilor de bare au fa­cut mii de tiparituri cu citatul din Apocalipsa despre pece­tea fiarei:

„?i ea Ii sileste pe toti /…/ ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte, Incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei, sau numarul numelui fiarei"(Apoc 13, 16-18).

Dar ma intriga ca nimeni dintre potrivnicii codificarii nu a precizat unde este subiectul acestei fraze si ce semnifica el. Cine este acea „ea", care face toate acestea?

Citim versetele anterioare ale Apocalipsei. Este clar ca „ea", cea care Isi pune pecetea, este doua fiara. Dar ce mai stim despre ea?

Iata:

"?i am vazut o alta fiara, ridicandu-se din pamant. ?i toata stapanirea celei dintai fia­re ea o pune In lucrare, In fata ei. ?i face pamantul si pe locuitorii de pe el sa se Inchine fiarei celei dintai, a carei rana de moarte fusese vindecata. ?i face semne mari, Incat si foc face sa se pogoare din cer, pe pamant, Inaintea oa­menilor, si amageste pe cei ce locuiesc pe pamant prin semnele ce i s-au dat sa faca Inaintea fiarei, zicand celor ce locuiesc pe pamant sa faca un chip fiarei care a fost ra­ma cu sabia si a ramas In viata. ?i i s-a dat ei sa insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei sa si graiasca si sa omoare pe toti cati nu se vor Inchina chipului fiarei" (Apoc. 13, 11-15).

Urmatoarea fraza este cea care vorbeste despre pecete:

"?i ea Ii sileste pe toti […] ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta"

Asadar mai Intai lumea va fi amagita. Va fi amagita prin minuni (pogorarea de foc din cer; icoana vorbitoare a lui antihrist). In afara de aceasta, Intai lumea va fi Infricosata: va fi omorat fiecare care nu se va Inchina icoanei fiarei. Abia apoi se va pune pecetea lui antihrist. Prin minuni, oamenii vor fi amagiti si Impinsi sa se Inchine icoanei fiarei si sa-i primeasca chipul. „?i fiara a fost rapusa, ea, prorocul cel mincinos, cel ce facea Inaintea ei semnele cu care amagea pe cei ce au purtat semnul fiarei si pe cei ce s-au Inchinat chipului ei." (Apoc. 19, 20). Succesiunea evenimentelor relatate In Apocalipsa este clara: Intai amagirea, apoi primirea pecetii.

Potrivnicii introducerii codurilor de bare presupun altminteri: la Inceput este acceptarea celor trei de sase (a pecetilor sau a asemanarii pecetilor"), iar la urma, Inselarea, pierderea harului, desprinderea de Biserica si caderea In ghearele lui antihrist.

Sa-l ascultam pe teologul din Odessa, prot. Gheorghi Gorodentev:

„Nu se Inseala oare, Kuraev? Ne vom convinge ca se Inseala si, ratacind, Ii duce In ratacire si pe altii. Feste tot se observa la Kuraev o gandire pripita, Infierbantata (patimasa) si, de aceea, adesea gresita. Dupa gandirea lui Kuraev, oamenii vor primi «pecetea fiarei», fiind deja amagiti de falsul proroc. Iar dupa cum nu exista, pasamite, Inca nici antihrist, nici falsul proroc, nu trebuie sa ne facem griji, iar acesti ortodocsi gresesc si au Infricosat Intreaga lume.

In brosura sa, Kuraev scrie: "Sa nu trecem cu vede­rea si faptul ca oamenii vor primi pecetea lui antihrist In stare de amagire. ?i vor fi adusi la aceasta amagire de un anumit fals proroc, care va face minuni In fata fiarei. Prin intermediul acestor minuni oamenii vor fi amagiti si Im­pinsi spre a se Inchina icoanei fiarei si a primi chipul ei.»

Aici, Kuraev citeaza din Apocalipsa un pasaj care Ii contrazice flagrant judecata isteata si clarviziunea:

"?i fiara a fost rapusa si, cu ea, prorocul cel mincinos, cel ce facea Inaintea ei semnele cu care amagea pe cei ce au purtat semnul fiarei si pe cei ce s-au Inchinat chipului ei" (Apoc 19,20).

Observati ca falsul proroc Ii amagea deja pe cei ce au purtat semnul fiarei. Se releva, astfel, eroarea si falsitatea opiniei si judecatii lui Kuraev. Nu se stie daca vom trai pana la amagitorul proroc mincinos, dar Kuraev, cu brosura sa, neIndoielnic ca i-a amagit pe multi."

Ce pot sa spun?

In primul rand, sa-l sfatuiesc sa nu uite limba rusa. Daca citesc Intr-un articol de ziar: „Cikatilo a amagit o femeie pe care o violase", nu sunt obligat sa pre­supun ca la Inceput a violat-o si abia apoi „a amagit-o".

Acelasi lucru rezulta si din faptul ca prorocul mincinos „Ii amagea pe cei ce au purtat semnul fiarei": nu Inseamna ca la Inceput, acesti oameni, nitam-nisam, fiind In toate mintile si lucizi, au primi! acest „semn", iar apoi, nu se stie de ce, prorocul mincinos i-ar fi amagit (si cum ar fi putut, pare-se, sa se amageasca mai mult, de vreme ce au primit pecetea fiarei si i s-au Inchinat!).

In al doilea rand, Il pot de asemenea sfatui pe profesorul seminarului din Odessa sa nu faca deductii personale asupra relatiilor dintre cauza si efect, ci sa aiba Incredere In cuvantul lui Dumnezeu. In Apoc. 13, 12-17 este limpede spus ca la Inceput este ama­girea sau primirea pecetii.

In al treilea rand, Indraznesc sa-i recomand parintelui protoiereu sa deschida talcurile Sfintilor Parinti referitoare la Apocalipsa:

„Invatatura celor doisprezece apostoli" schiteaza ur­matoarea suita a evenimentelor finale:

„In zilele din urma se vor Inmulti falsii proroci si criminalii, si oile se vor transforma In lupi, iar iubirea se va transforma In ura. Caci, cand se vor Inmulti faradelegile, oamenii se vor urI unii pe altii si se vor trada si atunci va aparea un amagitor al omenii, dupa asemanarea Fiului Omului care va face semne si minuni si pamantul se va preda In mainile sale; el va face faradelegi care n-au mai fost niciodata In veac. Atunci va merge faptura omeneasca In focul Incercam si multi vor fi amagiti si vor pieri, iar cei care vor ramane In credinta se vor mantui In blestemul tor" (Didahii 16, 3-5).

Dupa cum vedem, la Inceput este amagirea prin minuni, iar apoi este predarea In mainile lui antihrist.

Sfantul mucenic Victorin, episcopul Poetavei, spune ca oamenii slabi, lipsiti de vointa, instabiles homines, vor fi convertiti de „semnele false". Dupa cum vedem, „nu slujitorii lui antihrist" sunt cei ce vor lua In serios „semnele"amagitoare, ci oamenii obisnuiti, neIntariti In credinta lor In Hristos.

Sfantul Chiril al Ierusalimului subliniaza faptul ca antihrist va fi un mag, „unul foarte iscusit In mestesugul amagitor si raufacator al magiei si vrajitoriei, care va prelua cu forta conducerea statului roman… Antihrist va prelua sta­panirea asupra Imperiului roman cu ajutorul magiei negre" (Cateheze, 15, 11-12).

Sfantul Andrei al Cesareei spune clar ca, prin Insela­ciune, falsul proroc va face lumea sa se Inchine fiarei si sa-i primeasca pecetea. „Lui i s-a dat putere asupra sem­nelor si minunilor, pentru ca, Inainte-mergand lui antihrist sa-i pregateasca acestuia drumul spre pierire… Prin vrajito­rie si Inselaciune, Inaintemergatorul falsului hristos va face totul spre amagirea oamenilor, pentru ca acestia sa-l socoteasca pe antihrist drept Dumnezeu, …dupa asemanarea Bo­tezatorului, care-i aducea pe credinciosi la Mantuitorul… Inainte-mergatorul lui antihrist va fauri o Inchipuire a fiarei pe care o va face sa para ca vorbeste si se va stradui sa-i puna fiecaruia pe mana dreapta semnul numelui de pierzanie al apostatului, pentru curmarea faptelor bune si drepte, de asemenea si pe frunte, ca sa-i Invete pe cei amagiti sa fie Indrazneti In Inselaciune si In faptele Intunericului.

Sfantul Ioan Gura de Aur e de aceeasi parere: oamenii epocii lui antihrist „vor crede In el doar datorita falselor sale minuni".

La fel cugeta si Cuviosul Efrem Sirul: „Daca omul va fi cat de putin nepasator, va ajunge cu usurinta prada asaltu­rilor si va fi Inlantuit de semnele sarpelui celui rau si vi­clean. Unul ca acesta nu va afla mila la Judecata. Acolo se ii descoperi ca a crezut de buna voie In chinuitorul."

Sa observam la acest Sfant Parinte faptul ca omul primeste de buna voie sa se Inchine lui antihrist (iar nu inconstient, cam ne sperie modernistii potrivnici ai codificarii); si fap­tul ca pricina nemijlocita a caderii lui va consta tocmai In minunile satanice; si aceea ca In antihrist trebuie sa crezi [pentru a cadea], iar nu, pur si simplu, sa traiesti alaturi de el („si toti cei ce au primit pecetea lui antihrist si s-au Inchinat lui antihrist ca bunului Dumnezeu….").

Sfantul Dimitrie al Rostovului scrie despre aceeasi ve­riga de legatura dintre cauza si efect: „Unii dintre cei ce vor vedea minunile lui antihrist se vor amagi si se vor alipi de el".

Sfantul Ignatie Briancianinov confirma ca tocmai „sem­nele lui antihrist vor prinde In mreje cea mai mare parte a omenirii ca sa i se Inchine".

Dupa cum vedem, pecetea o vor primi cei amagiti, iar de amagit, vor amagi falsii proroci. Politia fiscala proro­ceste, oare, astazi ceva?

In plus, amagirea „prorocilor" ce vor sa vina va consta In a-i obliga pe oameni sa se Inchine aceluia care se da drept Hristos si Dumnezeu. Exista oare vreun stat din lu­mea contemporana care sa duca o astfel de propaganda?

Intrucat serviciile de stat din zilele noastre nu profetesc, nu invita pe nimeni sa se lepede de Hristos sau sa se In­chine lui antihrist si nu fac nimic care sa semene a minu­nile prezise In Apocalipsa, Inseamna ca nu este defel posi­bil sa vedem In actele emise de ele vreo „pecete a fiarei". Nimic din acestea nu exista In zilele noastre. Nici In Rusia, nici In Ucraina serviciile fiscale nu pogoara foc din cer, nu ne arata icoane vorbitoare, nu-i Impusca pe neplatitorii de impozite. De aceea, cifrele de sase de azi (daca ele exista In acte sau In codurile de bare) nu sunt pecetea lui anti­hrist, ci pur si simplu un gest de neobrazare anticrestina.

Asadar, daca nu prin false minuni sunt obligati oamenii sa primeasca codurile fiscale, Inseamna ca nici aceste nu­mere nu sunt „pecetea fiarei", iar politia fiscala nu este prorocul cel mincinos.

Ca sa-si fundamenteze teza ca pecetea va aparea Inain­tea lui antihrist, potrivnicii codificarii sunt In stare nu doar sa interschimbe evenimentele din cadrul spatiului Apocalipsei, dar sa si anuleze granita dintre timpul istoriei obisnuite si specificul zilelor din urma.

Ed. Sophia, Bucuresti, 2005

(o pagina recomandata: http://cuvseraphimrose.wordpress.com/2008/08/17/pr-andrei-kuraev-despre-pecetea-fiarei/ )

PE ACEEASI TEMA: Ce ne invata parintele: "…daca ar veni acum antihristul In persoana cu un aparat cu raze laser si mi-ar spune ca vrea sa ma Insemneze cu 666, eu as sta! (pr. Porfirie)."

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.