VIDEO: O masina de alimente transformata intr-o masina plina de flori si… oameni cu adevarat deosebiti.

Reamintim ca parintele staret Iov (al Sfintei Manastiri Ortodoxe Halmyris) este unul dintre administratorii retelei Lacasuri Ortodoxe – agentie de stiri cu dubla inregistrare juridica (societate si asociatie non-profit), editura, tipografie, cu prezentare web pe platforma proprie. Acesta, in ziua de vineri 20 martie 2009 a tinut sa fie prezent personal si sa se deplaseze din Murighiol – Tulcea, cu binecuvantarea si sustinerea deosebita a PS Visarion, Episcopia Tulcei – Biserica Ortodoxa Romana, in Bucuresti, pentru a verifica situatia actuala a cetatenilor de nationalitate chineza care "locuiesc", sub folii de plastic, in preajma Ambasadei din Bucuresti.

"Am trait asa pentru mai mult de jumatate de an. Tineti cont ca si noi am inceput constructia la Halmyris (acolo unde inainte era un camp gol) si numai daca incerc sa-mi imaginez pentru o clipa ceea ce simte un om, dormind in aceste conditii, ma doare!" pr. staret Iov.

S-au impartit pachetele (hrana pentru 2 zile) exact de catre unii chinezi din grup, care s-au grabit (ciudat, imediat dupa ce si-au aruncat cat-colo tigarile, la vederea unui parinte calugar, fara vreo atentionare in acest sens!) sa il scuteasca pe parinte de acest efort. Totul a decurs, dupa cum demonstreaza filmul prezentat mai sus, intr-o ordine desavarsita. Pentru mai mult timp, parintele Iov, impreuna cu alti membri din administratia Lacasuri Ortodoxe, au fost prezenti in corturile acestora, s-au purtat unele "discutii" (desi, mai mult prin semne) si am participat cu totii la pregatirea mesei (exact ca la Manastire), creandu-le astfel, acestora (dar si noua!), o bucurie enorma. Cert este ca, dupa cateva ore, am plecat cu parere de rau ca trebuie sa revenim la treburile, catalogate de noi drept cotidiene. Nu putem spune acum, ca acesti oameni se simt ca acasa in Romania, dar putem spune in mod sigur, ca acestia au reusit sa ne faca sa simtim ca acasa, in corturile lor.

Parintele staret Iov a venit in Bucuresti, noaptea (plecand din Halmyris imediat dupa Sfanta Liturghie tinuta la miezul noptii) si s-a intors in noaptea urmatoare, fiind obligat sa suporte acest efort, intrucat urma oficierea Sfintei Liturghii, in dimineata de a doua zi. Cu bucurie deosebita si dand slava lui Dumnezeu pentru toate, nu putem sa nu amintim faptul ca masina care odata, cand se indrepta spre Bucuresti, era plina pana la refuz de alimente (ulei, orez si zahar), prin Mila Domnului, la intoarcere a fost plina de ghivece cu flori. Administratorul serelor de flori "Succes Maxim", Ristea Florin, membru si el in administratia Lacasuri Ortodoxe, a tinut, impresionat fiind de gestul parintelui Iov si al PS Visarion, Episcop al Tulcei – Biserica Ortodoxa Romana, sa trimita un dar din suflet, ca raspuns din partea Bucurestiului, Manastirii Halmyris. Efortul a fost cu atat mai mult apreciat, cu cat, exact in aceasta saptamana Manastirea va trebui sa faca fata mesei ce va fi organizata cu ocazia hramului Bisericii deja finisata la demisol, acolo unde se afla raclele cu Moastele intregi ale Sfintilor mucenici, doctori fara de arginti, Epictet preotul si Astiion diaconul (cele mai vechi sfinte moaste descoperite la noi in tara). Hramul este ocazionat de praznuirea, conform calendarului ortodox, a Sfintilor Mucenici Montanus preotul si sotia sa Maxima, joi, 26 martie 2009. La slujba va fi prezent si Episcopul Tulcei, Prea Sfintitul Visarion. Parintele Iov ne invita pe toti sa-i fim alaturi, la acest mare eveniment. Manastirea Halmyris este o manastire la care toti cei nevoiasi si toti cei ce participa la slujbe, veniti din toata tara, primesc cate o masa calda zilnic. Multumim Bunului Dumnezeu pentru toate.

Actiunea de vineri (si sambata, mai apoi), venita in sprijinul chinezilor din fata Ambasadei, in cadrul actiunilor prezentate si intreprinse regulat de Lacasuri Ortodoxe, nu s-a oprit insa aici. Doamna doctor Maria Dunca-Moisin care, in toate aceste zile, insotita de alti colegi deosebiti, cu daruire, au reusit sa acorde asistenta si tratamente medicale gratuite, celor cu probleme, ne putea spune, cu oarecare multumire:

"Am fost aseara la chinezi si le-am mai distribuit ceva alimente si alte lucruri utile. Pe la ora 19:00 au mai venit cu mincare calda niste persoane de la o asociatie de binefacere,apoi la ora 22 tanarul Mihai C., insotit de alti trei tineri au adus conserve de carne, doua corturi mici si unelte pentru taiat lemne etc.

Dupa distribuirea alimentelor am fost asaltata de bolnavi. Nu plecasem pregatita sa-i consult, dar am fost nevoita ca pe trei dintre ei sa-i duc la Camera de Urgenta la Spitalul Elias unde li s-au facut radiografii pulmonare, unuia examen ortopedic; m-am intors de-acolo cu sotul meu aproape de ora 22:00, apoi a trebuit sa cautam o farmacie deschisa pentru procurarea unui medicament necesar unui pacient cu conjunctivita acuta. Sunt probleme tot mai serioase si mai multe.

Astazi si maine voi fi plecata din Bucuresti. I-am lasat instructiuni sotului meu (el nu este medic) sa-l duca la Spitalul de Oftalmologie pe cel cu conjunctivita, daca este nevoie.

Framantarea mea este ca in curand voi fi plecata din Bucuresti timp de o luna.

Va scriu mai jos, despre ajutorul pe care mi l-au dat si prietena mea cu fiul sau. Mi se pare grozava ideea lor (si bine ar fi daca ar mai exista sustinere in acest sens!). Ma grabesc sa ajung la prietenii chinezi pt.ca se insereaza in scurt timp. Felicitari (in continuare, Lacasuri Ortodoxe) pentru asa initiativa."

Mi-a spus dr.Alice C. ca s-a intalnit cu Mihai acolo si mi-a povestit cum incerca Mihai sa le construiasca focarele de gatit. Dr.Alice mi-a adus pacientii la cabinet si i-am dus mai departe la stomatolog, ortoped, radiologie etc apoi i-am dus inapoi cu masina "‘acasa" la ei, seara pe la 19:00. Am fost tare tristi cand i-am vazut pe cei adunati acolo venind spre masina in graba si cum apoi s-au aliniat ordonat, crezand ca le-am adus mancare…

Chiar acum plec cu Mircea la ei si le ducem un pat pliant, un taburet, haine, paturi si mancare. Am luat legatura cu o firma de medicamente care ii va ajuta cu antinflamatorii, analgezice si ce-o mai fi nevoie, plus ca am promisiunea ca se vor mobliza si pt.a le duce mancare."

"Draga Lili,

ieri a fost Mihai la chinezi de doua ori. O data a dus doua saltele de burete, haine si ceva mancare, apoi a dus doua paturi, alte doua saltele si haine si mancare.

Erau foarte multumiti, nu au vrut sa primeasca bani cu niciun chip (Mihai voia sa-si ia ei ce mancare vor, se pare ca este un magazin prin apropiere). Atunci s-a dus din nou cu Tinel, un vecin tanar de aici, fost cercetas, si a mai luat ceva paine.

S-au intalnit acolo pe la pranz cu persoana trimisa de tine, care-i cauta pe chinezii ce trebuiau dusi la spital.

Azi ar fi bine sa mai luam niste placaje taiate pe masura si saltelute de burete, ca sa fie mai multe locuri de dormit, chiar daca dorm pe rand. Nu cred ca vom avea bani pentru 100 de paturi, dar poate dai si tu sfara in tara, daca mai vrea cineva sa dea saltele sau paturi pliante. Un pat pliant costa cca 80 lei dar, daca luam cate o placa de OSB si saltelute de burete, iesim cu mult mai ieftin, de persoana, cel mult 40 de ron."

Mai vedem noi, Mihaela…"


Nu uitati, joi, 26 martie 2009, va asteptam la Hramul Bisericii din demisolul Sfintei Manastiri Halmyris!

Ne aflam in Sfantul Post al Paresimilor, martie 2009.

"Cred ca Dumnezeu ne randuieste cate o incercare si cate o ocazie, din cand in cand, pentru a ne ajuta de fapt in demonstrarea Ortodoxiei din noi. Va ganditi ca puteam rata acest moment? Il puteam rata…" Corina Goarna (admin. Lacasuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.