Statul roman catre patriarhul Ioachim al IV-lea (20 aprilie 1885)

Statul roman catre patriarhul Ioachim al IV-lea

La 25 aprilie, anul 1885, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol recunoaste autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane.

In februarie 1885 a avut loc ‘o adunare secreta la Mitropolia din Bucuresti, la care au luat parte mitropolitii si episcopii tarii’, In cadrul careia au fost formulate ‘cererile episcopatului roman catre Patriarhie d-a se recunoaste autocefalia’. Episcopii Melchisedec ?tefanescu al Romanului si Iosif Gheorghian al Dunarii de Jos au fost Insarcinati cu redactarea unei scrisori destinate patriarhului ecumenic Ioachim al IV-lea, din textul careia urma sa reiasa doleantele ierarhilor romani.


La 20 aprilie 1885, scrisoarea Sfantului Sinod a fost trimisa Patriarhiei Ecumenice, Impreuna cu o adresa oficiala, purtand antetul Ministerului Cultelor, semnata de Dimitrie Sturdza.

Demnitarul roman comunica Sanctitatii Sale ca ataseaza scrisoarea ‘Parintelui Callinic Mitropolit al Ungro-Valahiei si Primat al Romaniei, prin care Inaltpreasfintia Sa In numele Sfantului Sinod al Romaniei, dupa ce a primit aprobarea Maiestatii Sale Regelui, Augustul meu Stapan, si a guvernului Sau, cere de la Sanctitatea Voastra sa binevoiti a acorda binecuvantarea Voastra, Bisericii autocefale a Regatului Romaniei, ca sora de aceeasi credinta ortodoxa’.

Totodata, In numele regelui si al guvernului, multumea patriarhului ecumenic ‘pentru spiritul plin de bunavointa si pentru simtamintele Inalte, ce a aratat In aceste Imprejurari, pentru a ajunge cu totii la un rezultat atat de priincios pentru unitatea si pacea Sfintei Biserici a Rasaritului’.

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

©redactare Teo-Christian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.