Apel pentru ajutorarea a 5 familii aflate in acest moment la grea incercare – O noua actiune initiata de Lacasuri Ortodoxe: Iernut – Mures

Apel pentru ajutorarea unor familii aflate in acest moment la grea incercare

Asociatia Lacasuri Ortodoxe, prin Agentia de ?tiri Lacasuri Ortodoxe face apel la autoritatile locale din Iernut, dar si la toti oamenii de bine din zona, pentru ajutarea a 5 familii aflate la limita subzistentei!

©Articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Intr-un bloc In ruina, construit pe vremea fostului regim, locuiesc 5 familii In 3 apartamente care nu seamana a locuinta, ci cel mult a grajd de animale. Fara apa curenta si gaze, fara geamuri, cu usi si sobe improvizate, totusi avand curent electric, cu un loc de munca de unde barbatii (singurii angajati) nu au primit salariile de aproximativ 2 luni, si fara alta posibilitate de angajare, Intrucat acest bloc se afla Intr-un oras fara putere economica… asa vietuiesc acesti oameni.

Corespondentul Lacasuri Ortodoxe din zona a aflat Intamplator de existenta lor si de lipsuri. Insa nimic nu este cu adevarat Intamplator, ci are un rost – daca suntem atenti si nu… risipim.
Mai exact, „blocul” se afla la iesirea din comuna Lechinta, care apartine de orasul Iernut, judetul Mures, in apropierea fermei Silvaur. Oamenii au cerut mai Intai ceva de mancare, orice, o bucata de paine, niste biscuiti…, dupa care si-au spus pasurile. Intre copii, de varste diferite, pana In 10 ani, este si un bebelus, de numai trei luni.

Pe aceasta cale, Lacasuri Ortodoxe face un apel catre preotii si bisericile din zona, ca macar la sfarsitul saptamanilor urmatoare, in aceasta perioada pana la plata salariilor, atunci cand exista slujbe de pomenire a mortilor sau cu alte ocazii in care credinciosii aduc daruri, sa le directioneze spre aceste familii.

Desigur ca ar avea nevoie de locuinte renovate, decente, de apa curenta (acum au doar apa de la un furtun, trasa de la reteaua din ferma Invecinata), haine si Incaltaminte pentru copii In primul rand (de la bebelusi, la copii de 10 ani); patut bebe; obiecte de uz casnic (cratita, farfurii, pahare, etc.), dar si detergent, sapun, lighean, paturi, o masina de spalat, uscator de haine.
Rugam persoanele din zona sa urmareasca situatia si sa apeleze la preotii si la credinciosii de aici pentru a da o mana de ajutor, in mod organizat, acestor familii aflate in prezent la grea incercare.

In acest sens, administratia Lacasuri Ortodoxe a contactat deja telefonic, pana in acest moment, atat Centrul Filantropia al Arhiepiscopiei Alba Iulia cat si alti reprezentanti ai Arhiepiscopiei, aducand acestora la cunostinta situatia dificila a acestor oameni si sperand sa fie gasite modalitati prin care familiile sa fie sprijinte in aceasta perioada. S-a insistat, si in cazul acestor convorbiri telefonice – intrucat alta solutie, mai ales ca ne aflam la sfarsit de saptamana, nu mai exista – pe varianta informarii preotilor si credinciosilor aflati in zona, acestia putandu-le cu usurinta asigura hrana in acest week-end, dat fiind faptul ca vor fi oficiate slujbe religioase exact in aceste zile. Reprezentantul Arhiepiscopiei, care a dorit sa-si pastreze anonimatul intrucat "nu numele conteaza ci gestul", ne-a oferit numerele de telefon a 2 preoti din localitate. In privinta Centrului Filantropia, ni s-a precizat ca, mai intai, va fi nevoie de o ancheta sociala pentru evaluarea exacta a situatiei, acest proces fiind insa de durata deoarece este sfarsit de saptamana si "nu mai lucreaza nimeni, pana marti". Vom reveni cu amanunte si fotografii de la fata locului, urmarind modul de desfasurare a acestei actiuni, cu ajutorul corespondentilor Lacasuri Ortodoxe in zona.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 42/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.