Alaiul Colindatorilor,  in Caransebes. Comemorarea eroilor revolutiei decembriste din 1989

La sfarsitul saptamanii trecute, in Episcopia Caransebesului, mai precis in orasul Oravita si municipiul Caransebes, s-au comemorat eroii revolutiei decembriste din 1989 in cadrul manifestarii traditionale numita sugestiv „Alaiul Colindatorilor”.


Alaiul Colindatorilor, in Caransebes. Comemorarea eroilor revolutiei decembriste din 1989

Astfel, in dupa amiaza zilei de 19 decembrie 2009, in fata primariei din Oravita a avut loc o scurta slujba de pomenire, in memoria celor care au cazut pentru libertate si demnitate, dupa care colindatorii, veniti din satele invecinate orasului Oravita, avand in frunte pe Preasfintitul Parinte Episcop Lucian, insotit de preoti din protopopiatul Oravita au plecat colindand in alai pe strazile orasului, pana la Casa de Cultura Oraseneasca.

in aceasta locatie, grupul „Katharsis” al Episcopiei Caransebesului, corala preotilor din protopopiatul Oravita, corul Episcopiei Caransebesului si instrumentisti de la Liceul de Arta sabin Pauta din Resita, au sustinut concertul de colinde „Craciunul pentru fiecare suflet.

Alaiul Colindatorilor, in Caransebes. Comemorarea eroilor revolutiei decembriste din 1989

Avand aceleasi sentimente de recunostinta fata de eroii Revolutiei Romane, duminica 20 decembrie s-a savarsit la catedrala episcopala „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebes Sf. Liturghie arhiereasca de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi Ca invitati speciali ai Episcopiei Caransebesului in acest an, la Sf. Liturghie arhiereasca raspunsurile au fost date de corul facultatii de Teologie din Arad condus de prof. univ. dr. Mircea Buta.

Alaiul Colindatorilor, in Caransebes. Comemorarea eroilor revolutiei decembriste din 1989

Dupa savarsirea Sf. Liturghii, Ierarh, autoritati centrale si locale impreuna cu preotii si colindatorii satelor invecinate ale municipiului au plecat in alai, colindand strazile caransebesene. in fata noii catedrale episcopale cu hramul invierea Domnului s-a savarsit o scurta slujba de pomenire a eroilor, dupa care colindatorii au primit daruri din partea Episcopiei Caransebesului.

Alaiul Colindatorilor, in Caransebes. Comemorarea eroilor revolutiei decembriste din 1989

Cetele colindatorilor, pe langa prezentarea vestii nasterii Mantuitorului Iisus Hristos au prezentat si cate un moment inchinat revolutionarilor care si-au varsat sangele in revolutia din decembrie 1989, mai intai in Timisoara, iar mai apoi in toata tara. Manifestarea „Alaiul Colindatorilor”, initiata de Preasfintitul Parinte Episcop Lucian in Episcopia Caransebesului, aflata in acest an la a III a editie, se va incheia marti 22 decembrie in municipiul Resita.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.