Printre romani, de mucenici

Printre romani, de mucenici
9 martie, sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia, este, fara indoiala, in poporul roman, cea mai cunoscuta sarbatoare a lunii martie, marcata si de obiceiuri culinare ce s-au pastrat de-a lungul timpului.


Gospodinele pregatesc, inca din ajun, „mucenici” din aluat, fierti sau copti, indulciti cu miere si garnisiti cu nuca pisata.

Chiar daca in comert se gasesc „mucenici” semipreparati sau gata pregatiti, nimic nu se compara cu prepararea lor in casa, in mijlocul familiei, lasand astfel un obicei frumos copiilor nostri, care sunt foarte incantati sa participe la astfel de activitati creative.

impletiti de manutele lor, „mucenicii” sunt cu atat mai gustosi avand si un aspect natural, personalizat, neinhibat de uniformizarea prin sabloane.

Iar mintea si sufletul lor, sunt cu atat mai mult interesate de istoria care sta la baza acestei traditii a zilei de 9 martie.

Cei 40 de mucenici: Chirion, Candid, Domnus, Isihie, Heraclius, Smaragdus, Eunicus, Valens, Vivianus, Claudius, Teodul, Priscus, Eutihie, Ioan, Xantus, Helianus, Sisinius, Aggias, Aetius, Flavius, Acacius, Ecdicius, Lisimah, Alexandru, Elias, Gorgonius, Teofil, Dometian, Gaius, Leontius, Atanasie, Chiril, Sacerdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Chudion, Aglaius, Meliton erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius (in jurul anului 320).

Guvernatorul Armeniei, Agricolae, i-a obligat sa se inchine idolilor. Acestia au refuzat, urmand sa fie ba batuti cu pietre, ba ademeniti cu daruri ca sa renunte la credinta in Hristos. Soldatii nu s-au inchinat idolilor, guvernatorul condamnandu-i la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 s-a speriat si a iesit din lac, dar a murit pe loc, insa, imediat i-a luat locul un soldat.
Apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Dimineata au fost scosi din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.

©Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.