Intelectualii si Puterea – vulnerabilitate si compromis / cu Carmen Musat (un nou eveniment in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe)

Conferintele „Mircea Vulcanescu”
Intelectualii si Puterea – vulnerabilitate si compromis
Muzeul National al Taranului Roman

Miercuri, 15 iunie 2011, ora 18:00, la Clubul Taranului, in cadrul Conferintelor „Mircea Vulcanescu”, va avea loc dezbaterea pe tema Intelectualii si Puterea – vulnerabilitate si compromis, sustinuta de conf. dr. Carmen Musat, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, partener media al acestui eveniment.

Invitata:
Carmen Musat – conferentiar doctor la Catedra de Teoria Literaturii, Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti; redactor sef al revistei Observator cultural, din 2000.


Colaborari frecvente in presa culturala: Revista 22, Vatra, Dilema veche, Romania literara, Euresis. Cahiers roumains d'études litteraires, precum si in revista maghiara Elet es Irodalom (in 2010).
Volume publicate: Perspective asupra romanului romanesc postmodern si alte fictiuni teoretice (1998), Romanul romanesc interbelic (1998; 2006), Strategiile subversiunii (1992; 2008), Canonul si tarotul (2006), Lucian Raicu. Dincolo de literatura (antologie comentata) (2009).

Moderatorul dezbaterii:
Mihai Gheorghiu – cercetator Muzeul National al Taranului Roman

Conferintele „Mircea Vulcanescu” au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului intre traditie si modernitate in istoria si devenirea culturii si civilizatiei romanesti a secolului XX si a inceputului de secol XXI. De asemenea, dialogul intre cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere.
Cultura romana moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi in tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista in cultura romana un ferment al traditiei? Si ce ar putea sa insemne in contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?

Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe taram romanesc, de istorie a institutiilor culturale romanesti, teme tinand de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa intrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata.
Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului roman al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat in viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic in lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii romane a veacului XX, altii au opere mai inchegate, opere incheiate, in schimb, el lasa mostenire aceasta gandire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui.

Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de intalniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala romaneasca, increderea sa in acest tip uman il fac in mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele insele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel in Mircea Vulcanescu un precursor si un model.

Partener: Clubul Taranului
Parteneri media: Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe (www.LacasuriOrtodoxe.ro), 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.LiterNet.ro, Observator cultural, Cultura, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.