Faza judeteana a olimpiadei nationale Mestesuguri artistice traditionale

mestesuguri-artistice-traditionale 2011 doljMuzeul Olteniei, in colaborare cu Inspectoratul ?colar Judetean Dolj, a organizat, la sfar?itul saptamanii trecute, faza judeteana a olimpiadei nationale „Mestesuguri artistice traditionale”, dupa cum aflam dintr-un articol realizat de Daniela Badescu, si publicat de Mitropolia Olteniei.

"Timp de doua ore, 18 tineri din judetul Dolj au confectionat obiecte traditionale oltenesti, printre care s-au numarat si icoane de vatra, pe sticla si lemn.

Manifestarea s-a desfasurat pe esplanada Casei Baniei, in vecinatatea Catedralei Mitropolitane „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Locatia a fost aleasa special pentru ca lucrarile concurentilor sa fie vazute si admirate de cat mai multi craioveni.


Ionu? Smarandache, coordonatorul fazei judetene, a dat mai multe detalii organizatorice despre concursul de anul acesta: „Ne-am propus anul acesta sa iesim mai mult in public cu aceasta olimpiada. De aceea o organizam in parteneriat cu Muzeul Olteniei, prin Sectia de Etnografie. Avem doisprezece mestesuguri pentru care s-au inscris 18 copii. Trei dintre concurenti vor merge mai departe, la faza nationala, care se va desfasura la Sibiu, in perioada 25-31 august, in cadrul Complexului National Muzeal « Astra »”.

Mestesugurile traditionale acceptate in concurs sunt: olaritul, tesutul, brodatul, confectionarea de podoabe, cojocaria, curelaria, sculptura in lemn, prelucrarea sau decorarea metalelor, a osului sau a cornului, confectionarea instrumentelor muzicale, pictura de icoane pe lemn sau pe sticla, incondeiatul oualor si impletirea de cosuri.

Cu privire la scopul acestei actiuni, Cornel Balosu, seful Serviciului Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei, a spus: „Dorim ca prin aceasta actiune sa-i canalizam pe tinerii nosti spre descoperirea valorilor perene ale civilizatiei populare romanesti, in perspectiva dezvoltarii talentului si aptitudinilor. Urmarim de asemenea si dezvoltarea abilitatilor practice in vederea promovarii exemplificarii efortului nostru, spre folosul si delectarea iubitorilor de asta” – mai aflam din articolul amintit mai sus, puiblicat de Mitropolia Olteniei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.