publicat în: Arhivă

China a acuzat Vaticanul de “restrictionarea libertatii” religioase


catolici chinaLacasuri Ortodoxe: Beijing
China a acuzat, la randul sau, Vaticanul de "restrictionarea libertatii" religioase

Joi, 25 noiembrie 2010, China a acuzat Vaticanul de "restrictionarea libertatii" religiei, in urma unei afirmatii, conform careia, Biserica Catolica Oficiala Chineza ar fi ales episcopi in mod independent, in urma hirotoniei unui episcop chinez contestat de catre Vatican.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Biserica Catolica din China, bazata pe zeci de ani de traditie, isi desfasoara activitatea de coordonare intr-un spirit de independenta. Este o manifestare concreta a libertatii credintei religioase", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Hong Lei.

Vaticanul declarase miercuri, ca hirotonia din ziua de sambata, a unui episcop in China, fara acordul Romei, este "o grava incalcare a libertatii religioase si de constiinta".

Purtatorul de cuvant chinez a replicat prin a spune ca "orice alegere sau interventie constituie un act de restrictionare a libertatii, si de intoleranta" vis-à-vis de Biserica Catolica Oficiala Chineza.

Hirotonirea Rev. Guo Jincai in Chengde, un oras aflat in nordul Chinei, a fost anuntata de catre Liu Bainian, vicepresedintele Asociatiei Patriotice Catolice din China, controlata de catre autoritatile Bisericii.

"Biserica Catolica Chineza nu este responsabila de consecintele acestei numiri, in relatiile dintre China si Vatican", a declarat joi, Liu Bainian pentru AFP. "Nu putem opri raspandirea Evangheliei, din motive politice", a mai spus el, subliniind ca este necesar ca si credinciosii catolici chinezi sa aiba propriii episcopi.

Catolicii sunt "umiliti", deoarece "autoritatile chineze civile doresc sa impuna un pastor care nu este in deplina comuniune cu Papa sau cu alti episcopi din intreaga lume", a spus Vaticanul intr-o declaratie. Vaticanul a deplans "presiunea" venita din partea episcopilor chinezi, de a se participa la aceasta ceremonie. El a mai amintit ca s-a opus de mai multe ori, in acest an, hirotoniei Rev. Guo.

Catolicii chinezi sunt estimati la cateva milioane (5,7 milioane, potrivit cifrelor oficiale), impartiti intre Biserica Oficiala, al carei cler depinde de autoritatile politice, si o biserica nerecunoscuta, asa-numita "ilegala" sau "underground", care isi are legitimitatea in ascultarea de Papa. Preotii si episcopii loiali Bisericii din Roma, se confrunta cu numeroase dificultati in exercitarea slujirii lor, unii fiind chiar arestati de politie.

Relatiile dintre China si Vatican s-au dezghetat putin in prima jumatate a anului. intre aprilie si iulie, sase episcopi au fost numiti cu aprobarea comuna a autoritatilor chineze si a Papei. Beijingul si Vaticanul nu au mai avut relatii diplomatice din 1951, iar restaurarea acestor relatii este o problema pentru Beijing, care doreste sa isi imbunatateasca imaginea in strainatate.

O comisie a fost creata in 2007, care sa-i reuneasca pe liderii Curiei Romane si ai Episcopatului. in martie, Vaticanul si-a exprimat interesul inspre un dialog cu autoritatile chineze, "respectuos si deschis". El fusese reiterat chiar miercurea trecuta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010